Tema portretului, diseminată la CCS

Tema portretului, diseminată la CCS
Ciclul de conferințe lunare reunite sub genericul ”Marile Teme ale Artei Picturii” continuă. Cea de-a doua întâlnire va aduce în atenţia publicului clujean tema portretulului.

Conferențiarul acestei prelegeri menite să transmită publicului o cunoaștere și o călătorie în evoluția istorică a artei picturii, este Marcel Munteanu.

"Tema portretului se naște în arta Egiptului antic, urmând ca după aceea să fie regăsită în toate epocile istorice. Pornind de la semne grafice numite ideograme, ea se va identifica cu sacralitatea politeistă, definindu-se în reprezentări statuare, și nu numai. Cu o evoluție spre o viziune idealistă, portretul se remarcă atât în arta Greciei, cât și în cea a Romei antice, unde se transformă într-una realistă. Imaginea defuncților imortalizată în naturalistele portrete de la Fayum face trecerea spre o înnoire a limbajului plastic a figurii umane, devenind fundament pentru viitoarele redări ale sfinților, din aria artei bizantine. Odată cu creștinismul chipul omenesc se unește cu cel divin în ipostaza Mântuitorului, aceea a Bunului Păstor și a Pantocratorului. Frumusețea și perfecțiunea chipului sunt regândite, pornind de la imaginea profană la cea sacră", a afirmat el.

Cuvântul secondat de proiectarea vizuală a temei propuse se armonizează într-o prezentare complexă, ce propune publicului o înțelegere a fenomenului plastic în ansamblul său.

Evenimentul va avea loc marţi, de la ora 19:00, la Casa de Cultură a Studenților, în sala 32 de la etajul III.

Comenteaza