TIFF 2014. Filmul Stockholm a câştigat Marele Premiu Transilvania FOTO

TIFF 2014. Filmul Stockholm a câştigat Marele Premiu Transilvania FOTO
Filmul spaniol "Stockholm" a câştigat TIFF. Premiul este in valoare de 15.000 de euro. Trofeul a fost înmânat regizorului Rodrigo Sorogoyen.

Filmul spaniol "Stockholm" (Spania 2013) a câştigat TIFF 2014! Premiul de 15.000 a fost primit de regizorul Rodrigo Sorogoyen. "Stockholm" este un film sensibil, despre o poveste de dragoste tristă.

Regizorul Rodrigo Sorogoyen a declarat la ieşirea din sală:

"Sunt foarte emoţionat, este un premiu mare pentru noi. Unul important. Ne simţim foarte fericiţi. Filmul este o poveste tristă de dragoste. Ne bucurăm că un juriu aşa de sever a ales filmul nostru. Vă mulțumesc tuturor. Plec la party-ul de la Conti!", a punctat el.

Gala din acest an a fost una lipsită de fast. Au absentat cu desăvârşire reprezentanţi ai autorităţilor locale, judeţene. De asemenea, faţă de alţi ani, au lipsit Ministrul Culturii, şeful Centrului Naţional al Cinematografiei şi şeful Institutului Cultural Român.

Sala a fost plină cu invitaţi din lumea cinematografiei şi invitaţi străini. Din public s-au remarcat actriţa Ana Ularu, Lucian Mândruţă, Andi Moisescu.

Niciun actor sau regizor clujean nu a fost invitat să ofere vreun premiu.


Printre prezenţele de calitate de pe scenă s-a remarcat actriţa Anamaria Marinca, cu un discurs sensibil. Ea a introdus-o în scenă pe celenbra actriţa americancă Debra Winger, premiu pentru întreaga carieră. De asemenea, actorul Florin Zamfirescu a primit premiul de exceleţă.

Înainte de inceperea galei, pe scările Teatrului National, Tudor Giurgiu, directorul festivalului, a declarat presei că " eu cred a fost un TIFF al maturităţii, o ediţie bună, deşi a plouat la început dar apoi vremea şi-a revenit şi lucrurile au intrat în normal. Nu schimbăm data de desfăşurare şi nici numele festivalului, aşa cum a sugerat un membru al juriului".


Vedeta TIFF 2014, actrița americană Debra Winger a primit din partea Anamariei Marinca premiul pentru întreaga carieră.


"Sunt superstițioasă. Am vrut să vin în România, dar am fost un pic nedumerită despre cum este denumit premiul, astfel că am făcut căutări pe internet. Când am ajuns la Cluj am legat diferite conversații, dar am aflat că și românii sunt superstițioși. Am venit aici cu superstiții, dar plec cu altele patru noi. Sunt fericită de premiu dar îl vor redenumi Save the big screen award", a spus actrița. Apoi ea a lipit un sticker cu campania Salvaţi Marele Ecran pe trofeul Transilvania şi a ridicat în aer trofeul! A fost aplaudată la scenă deschisă.


Tudor Giurgiu a spus că va continua campania Salvaţi Marele Ecran, de infiintare a 10 cinematografe în viitorii 7 ani dar că deocamdată oamenii de afaceri sau companiile nu au reacţionat la campania lansată. "Doar Romprest ne-a contactat,  discutăm cu ei", a mai spus Giurgiu, care i-a întâmpinat pe oaspeţi pe covorul roşu.

 

PREMII TIFF 2014:

Trofeul Transilvania, în valoare de 15.000 de euro

Stockholm, regia Rodrigo Sorogoyen (Spania)

 

Premiul pentru Cea mai bună regie, în valoare de 5.000 de euro - Tomasz Wasilewski pentru Zgârie-nori suspendați/ Floating Skyscrapers (Polonia)

 

Premiul Special al Juriului, în valoare de 1.500 de euro, oferit de HBO

Viktoria, regia Maya Vitkova (Bulgaria-România)

 

Premiul pentru Cea mai bună interpretare, în valoare de 1.000 de euro, oferit de Vitrina Advertising - Javier Pereira și Aura Garrido, Stockholm

 

Mențiunea Specială a Juriului

Câinele/ Paat, regia Amir Toodehroosta (Iran)

Umbra albă/ White Shadow, regia Noaz Deshe (Italia-Germania-Tanzania)

 

Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film unui film din secțiunea Ochi pentru Ochi - Calvarul/ Calvary, regia John Michael McDonagh (Irlanda)

 

Premiul Publicului, oferit de MasterCard

Natură moartă/ Still Life, regia Uberto Pasolini (Marea Britanie-Italia)

 

Premiul de Excelență, oferit de Mercedes-Benz actorului Florin Zamfirescu

Premiul pentru întreaga carieră, regizorului și producătorului Krzysztof Zanussi

Premiul pentru întreaga carieră, actriței Debra Winger

 

Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Lungmetraj, în valoare de 6.000 de euro (servicii de post-producție) oferit de Cinelabs

Al doilea joc, regia Corneliu Porumboiu

 

Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Scurtmetraj, în valoare de 1.500 de euro, oferit de Jameson, și o zi de filmare oferită de Studiourile MediaPRO

Să mori de dragoste rănită, regia Iulia Rugină

 

 

 

Comenteaza