Video Foto TIFF 2019 / Trofeul Transilvania a ajuns în Columbia

TIFF 2019 / Trofeul Transilvania a ajuns în Columbia

Recompensat cu Premiul special al juriului la Sundance, cel de-al doilea lungmetraj de ficțiune al columbianului Alejandro Landes a fost desemnat câştigătorul Trofeului Transilvania la ediţia TIFF 2019, festival ce are loc între 31 mai şi 9 iunie 2019 la Cluj-Napoca. Este vorba despre filmul Monos (2019).

"Monos este singurul film din competiție care ne plonjează în vremurile agitate pe care le trăim, deși nici el nu recurge la un context sociopolitic explicit. Combinație dinamită între Apocalipsul acum și Împăratul muștelor, această fabulă tribală despre supraviețuire, putere și anarhie în rândul unui grup de copii războinici se poate întâmpla oriunde și oricând", arătau organizatorii festivalului de film clujean în comunicatul de presă ce prezenta cele 12 filme din competiţia oficială TIFF 2019. 

Premiile TIFF 2019 / Mihai Chirilov: "În competiţia internaţională am strâns filme care nu fac politică, ci fac cinema"

Conform juriului TIFF 2019, Monos a câştigat Trofeul Transilvania pentru "puterea hipnotizantă pe care o emană această narațiune minimalistă și actorii foarte implicați realizând un portret lipsit de sentimentalisme al unor tineri înarmați". Regizorul Alejandro Landes nu a fost prezent la gala de premiere, găzduită de Teatrul Naţional din Cluj-Napoca, însă a transmit un mesaj video: "Vă mulţumesc foarte mult pentru această recunoaştere, Monos stă pe umerii acestui grup de tineri care au făcut acest lucru posibil, acest premiu este pentru ei. Vreau să vă mulţumesc din nou şi sper să ne cunoaştem curând. Mulţumesc Transilvania". 

Juriul TIFF 2019 

Juriul internaţional al competiţiei TIFF 2019 a fost format din: Denis Côté - cineast canadian, Anita Juka - producătoare croată, Constantin Popescu -regizor și scenarist român, Mike Goodridge - directorul artistic al Festivalului Internațional de Film Macao şi Grainne Humphreys -director al Festivalului Internaţional de Film din Dublin.

Monos (2019), Regia: Alejandro Landes, Cast:  Julianne Nicholson, Moises Arias, Jorge Román. Sinopsis: Opt membri adolescenţi ai unei trupe de gherilă şi ostatica lor se ascund în munţii columbieni. Uciderea accidentală a preţioasei lor vaci, Shakira, va declanşa o sângeroasă luptă pentru supravieţuire.

Filemele din competiţia TIFF 2019 

ALB CÂT VEZI CU OCHII - Hvítur, Hvítur Dagur (Islanda)

Într-un orăşel islandez izolat, un poliţist în rezervă începe să suspecteze un localnic că a avut o aventură cu soţia sa înainte ca aceasta să moară într-un accident de maşină. Curând bărbatul va deveni atât de obsedat să afle adevărul, încât se va pune pe el şi pe cei dragi în pericol.

COPILUL-PROBLEMĂ - Systemsprenger (Germania)

E mică, dar periculoasă. Oriunde ar ajunge, Benni este numaidecât dată afară. La nouă ani, fata este deja ceea ce asistenţii sociali numesc un "copil-problemă" şi este clar că nu are de gând să se schimbe. Pentru că Benni are un singur ţel: să ajungă acasă, la mama ei! Dar Biancăi îi este frică de propria fiică. Doamna Bafané de la protecţia copilului încearcă din răsputeri să găsească un cămin stabil pentru Benni. Îl angajează pe Micha, psihologul specializat în management-ul agresivităţii, să o însoţească pe Benni la şcoală şi deodată o rază de speranţă îşi face apariţia. Va reuşi Micha acolo unde toţi ceilalţi au eşuat?

CRIMĂ ÎN FAMILIE - Aidiyet (Turcia)

Crimă în familie este o explorare topografică a unui caz de crimă, la 15 ani de la comiterea acesteia. Observăm declaraţiile suspecţilor şi apoi vedem ce s-a întâmplat în noaptea când cuplul de ucigaşi s-a întâlnit pentru prima dată.

DAMA DE CUPĂ - Dronningen (Danemarca)

Anne are un cabinet de avocatură de succes şi, cu o abordare lipsită de compromisuri, câştigă multe cazuri cu victime copii sau adolescenţi. Viaţa fericită alături de soţul Peter şi fiicele lor gemene are parte de o provocare când Gustav, fiul rebel al lui Peter dintr-o căsătorie anterioară, se mută în casa lor. Dacă Peter are dificultăţi în a se apropia de fiul înstrăinat, nu la fel stau lucrurile cu Anne, care e obişnuită cu minorii dificili şi găseşte repede un mijloc de comunicare cu Gustav. Relaţia lor evoluează şi, când Anne îl seduce pe băiat, îşi pune în pericol cariera şi familia. Curând, Anne se va trezi atrasă de o decizie cu consecinţe inimaginabile...

FĂRĂ SFÂRŞIT - Sin Fin (Spania)

Timidul şi neadaptatul Javier o întâlneşte pe energica, amuzanta şi petrecăreaţa Maria şi amândoi încep o frumoasă poveste de dragoste. Dar 15 ani mai târziu relaţia lor nu mai e deloc la fel. Javier îşi dă seama că trebuie să călătorească înapoi în timp pentru a rescrie istoria şi evita viaţa nefericită din prezent. Împreună, el şi Maria îşi reamintesc magia primei lor zile împreună, cu 15 ani în urmă...

MONȘTRI. - Monștri. (România)

Arthur şi Dana sunt căsătoriţi de mai bine de zece ani. Doi oameni pe care societatea, familia, prietenii par să îi iubească atunci când sunt împreună, dar pe care îi dispreţuiesc separat. Din cauza nevoilor, a convingerilor, a opţiunilor de viaţă, a monştrilor interiori. După o noapte petrecută cu necunoscuţi, în mai puţin de 24 de ore, Arthur şi Dana trebuie să decidă dacă a renunţa la celălalt nu este cumva cea mai mare dovadă de iubire.

OMUL CARE I-A SURPRINS PE TOŢI - Chelovek, kotoryy udivil vsekh (Rusia)

Egor este un pădurar neînfricat din taigaua siberiană. Este un bun familist şi tot satul îl respectă. El şi soţia lui, Natalia, aşteaptă un al doilea copil. Dar într-o zi Egor află că are cancer şi i se mai dau doar două luni de viaţă. Niciun doctor şi niciun vraci nu-l poate salva. Într-un târziu, fără nicio altă şansă, Egor face o încercare disperată de a înşela moartea. Alege să ia identitatea unei femei ca mijloc de luptă împotriva bolii. Familia şi comunitatea trebuie acum să-l accepte pe noul Egor.

PAUZĂ - Pafsi (Παύση) (Cipru)

Elpida, o casnică între două vârste, este prizonieră într-un mariaj opresiv şi nefericit cu un bărbat care nu are nicio consideraţie pentru sentimentele şi nevoile ei. Existenţa monotonă a Elpidei e întreruptă când un tânăr zgurav este angajat să zugrăvească blocul. Imaginaţia începe să-i joace feste şi se dovedeşte tot mai neputincioasă în faţa dorinţei nestăvilite. Când lucrurile scapă de sub control, se refugiază într-o fantezie dominată de răzbunare violentă. Nu trece mult şi percepţia ei asupra realităţii este pusă sub semnul întrebării atunci când nu e în stare să-şi amintească evenimente reale. Şi totuşi, poate o pauză să reprezinte un nou început?

SCARBOROUGH - Scarborough

Doi iubiţi aparent incompatibili ajung în staţiunea Scarborough, fugind de constrângerile vieţii de zi cu zi. Liz este pe cât de timidă pe atât de frumoasă şi pare mai matură decât companionul ei, relaxatul, imprevizibilul Daz. În camera lor ponosită de hotel, cei doi râd, se ceartă, fac dragoste şi se bucură de faptul că nu-i ştie nimeni. Într-o cameră identică din acelaşi hotel, Aiden, un artist sensibil, şi Beth, o tânără impulsivă, se dedau aceloraşi plăceri. Dar ambele cupluri vor fi nevoite foarte curând să înfrunte natura ilicită a iubirii lor...

UMORISTUL - Yumorist (Rusia)

1984, Uniunea Sovietică. Boris este un stand-up comedian evreu chinuit nu doar de sistemul politic opresiv şi de cenzură, ci şi neîncrederea în sine. Celebritatea, mai ales în contextul libertăţii de expresie limitate, îl înnebuneşte. Atunci când liderii care decid despre ce poate glumi îl cheamă la vila lor, comicul îşi pierde minţile şi, înarmat cu exotica noţiune americană a comediei insultei, începe să se răzbune...

UN OM FIDEL - L'homme fidèle (Franța)

Marianne îl părăseşte pe Abel pentru Paul, prietenul cel mai bun al lui Abel şi tatăl copilului ei încă nenăscut. Opt mai târziu, Paul moare. Abel şi Marianne încep o relaţie, stârnind gelozia lui Joseph, fiul lui Marianne, şi a Evei, sora lui Paul, îndrăgostită de Abel încă din copilărie.

Comenteaza