TIFF 2022 anunţă actorii selectaţi în programul „10 pentru FILM”

TIFF 2022 anunţă actorii selectaţi în programul „10 pentru FILM”

O rampă de lansare pentru peste 100 de artişti talentaţi de pe scenele teatrelor din România, „10 pentru FILM” îşi continuă misiunea şi în 2022, la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (17 - 26 iunie 2022). Programul „10 pentru FILM” care intermediază întâlnirea între actori români de teatru şi lumea cinematografiei, a ajuns la cea de-a 11 ediţie.

Astfel, alţi 10 actori aflaţi la debut sau care au interpretat până acum roluri secundare în cinema vor veni la TIFF, unde vor intra într-un program de prezentare şi formare, care include workshop-uri, dar şi întâlniri esenţiale cu profesionişti din industrie.

Directorul de casting Florentina Bratfanof coordonează 10 pentru FILM în 2022: „În acest an am acceptat să preiau coordonarea programului din nevoia de a intra într-un altfel de dialog cu actorii care au lucrat până acum mai mult în proiecte de teatru decât în producţii cinematografice, plănuind să le pot facilita întâlniri atât la nivel artistic, cât şi la nivel practic cu profesioniştii din industria de film românească, dar şi internaţională”.

În portofoliul de casting al Florentinei Bratfanof se găsesc filme precum „Touch Me Not” (Adina Pintilie, Ursul de Aur la Berlin 2018), Otto Barbarul (Ruxandra Ghiţescu, 2021) sau Spre Nord (Mihai Mincan, proiect aflat în postproducţie). Este membru al International Casting Directors Network din 2020.

 

Actorii selectaţi la această ediţie sunt: Magor Bocsárdi (Teatrul Tamási Áron, Sfântu Gheorghe), Iulia Colan (Teatrul Naţional Marin Sorescu, Craiova), Sara Cuncea (Teatrul Naţional Bucureşti), Ada Dumitru (Teatrul Alexandru Davila, Piteşti), Reka Kovacs (Teatru Infinit, Bucureşti), Robert Radoveneanu (Teatrul Excelsior, Bucureşti), George Rotaru (unteatru, Teatru Apropo, Bucureşti), Irina Sibef (Teatrul Metropolis, Bucureşti, Teatrul Tudor Vianu Giurgiu), Doru Taloş (Reactor Creaţie şi Experiment, Cluj) şi Mihaela Velicu (Teatrul Metropolis, Teatrul Apollo 111, Bucureşti).

În timpul Zilelor Filmului Românesc din cadrul TIFF 2022, cei 10 pentru FILM vor participa la un atelier de self tape (probă individuală) creat în 2020 de Florentina Bratfanof împreună cu Bettina Lohmeyer (actriţă, regizoare, dar şi acting coach din Berlin). În plus, actorii vor avea parte de întâlniri cu profesioniştii din industria românească de film (regizori, producători, directori de casting), programul din acest an cuprinzând şi o componenta nouă - de lucru specific pentru abilităţile de actorie de film, în limba engleză, dar şi alte întâlniri cu directori de casting internaţionali, incluzând şi expunerea la una dintre cele mai folosite platforme de casting pe plan internaţional. 

Juriul care a făcut selecţia a fost format din criticii de teatru Iulia Popovici, Cristina Rusiecki şi Oana Stoica, Răzvan Penescu, creatorul şi editorul portalului Liternet.ro, împreună cu Florentina Bratfanof şi Domnica Cîrciumaru, directori de casting şi Tudor Giurgiu, care a iniţiat acest program.

„10 pentru FILM este singurul program românesc care oferă o şansă reală actorilor care lucrează în diferite teatre din România să fie văzuţi la cel mai important festival de film - TIFF, la Cluj. Ca în fiecare an, din 2012, ne dorim ca această vizibilitate să fie concluzionată cu participarea lor la cât mai multe proiecte cinematografice româneşti şi internaţionale şi să plece din acest program cu multe informaţii esenţiale de ordin practic şi artistic despre ceea ce înseamnă obţinerea şi crearea unui rol în acest mediu artistic”, spune Tudor Giurgiu, preşedintele TIFF.

Fotografiile actorilor din programul de anul acesta sunt realizate de Sabina Costinel.

100 de actori au fost selectaţi în ultimii ani în programul 10 pentru FILM. Mulţi dintre ei au interpretat ulterior roluri de succes în lungmetraje şi seriale TV foarte apreciate. Printre aceştia se numără Alex Calangiu (Sibiu ’89, un nou lungmetraj semnat de Tudor Giurgiu aflat în postproducţie), Elena Purea (Tata mută munţii), Bogdan Farcaş (Neidentificat), Csaba Ciugulitu (Valan – Valea sufletelor, Între Chin şi Amin), Cristian Balint (The Blacklist), Rareş Andrici (Bacalaureat), Vlad Bălan (Valea Mută), Nicoleta Lefter (Contraindicaţii, Povestea unui pierde-vară), Maria Obretin (The Nun, Umbre, 6,9 pe scara Richter), Carmen Florescu (Parking), Silvana Mihai (Mia îşi ratează răzbunarea, Umbre),  Ana Covalciuc (Câteva conversaţii despre o fată foarte înaltă), Eduard Trifa (Scara) sau Lucian Pavel (Berliner, Un pas în urma serafimilor).

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Etichete
Comenteaza