Tompa Gabor, “deschizătorul” de stagiuni

Tompa Gabor, “deschizătorul” de stagiuni
Trei teatre de prestigiu din România au programat în deschiderea noilor stagiuni spectacole regizate de Tompa Gabor (foto), directorul Teatrului Maghiar de Stat (TMS) din Cluj. Premiera celui mai recent spectacol al său, “Mizantropul” de Moliere, cu Sorin Leoveanu în rolul principal, va deschide mâine cea de-a 171-a stagiune a Teatrul Naţional Iaşi.

"Am ajuns ca premiera «Mizantropul» să fie prima premieră din stagiunea Teatrului Naţional Iaşi şi datorită programului mai dificil pe care îl am cu Teatrul Maghiar şi cu predatul în SUA, astfel că asta a fost condiţia, să fie prima premieră din stagiune a Teatrului Naţional din acest oraş superb care este Iaşiul. (...) Mă bucură faptul că pentru primele cinci reprezentaţii ale spectacolului, de la sfârşitul lui septembrie şi din octombrie, au fost epuizate toate biletele", a precizat regizorul Tompa Gabor, totodată director al TMS din Cluj-Napoca. Spectacolul va deschide mâine, de la ora 19:00, cea de-a 171-a stagiune artistică a Teatrului Naţional "Vasile Alecsandri" din Iaşi, primul teatru naţional din România. Costumele sunt realizate de Judith Dolan, iar decorul de Andrei Both. Rolul principal va fi jucat de Sorin Leoveanu, actor invitat de la Naţionalul craiovean. Tompa Gabor a admis că l-a ales, pe de o parte, pe fondul rolului din memorabila montare a spectacolului "Hamlet" de W. Shakespeare, realizată de Vlad Mugur la Teatrul Naţional din Cluj, iar pe de alta, datorită faptului că "rolul Alcest din «Mizantropul» este unul foarte greu", în ţară fiind "doi-trei actori care pot juca acest rol".

Spectacolul "Mizantropul" este cea de-a treia montare realizată de Tompa care deschide în această toamnă stagiunea unei instituţii teatrale din România, după Teatrul Naţional "Lucian Blaga" din Cluj-Napoca şi TMS Cluj. TMS, considerat unul din vârfurile scenei teatrale din România în prezent, a inaugurat stagiunea artistică 2011-2012 în 14 septembrie, cu spectacolul "Leonce şi Lena" de Georg Buchner, regia Tompa Gabor (cu premiera în decembrie 2010). Teatrul Naţional "Lucian Blaga" din Cluj a deschis noua stagiune cu "Cântăreaţa cheală" de Eugene Ionesco, regizat tot de Tompa Gabor (cu premiera în 2009) o "adaptare" la Naţionalul clujean a celebrului spectacol regizat de Tompa după 1990 la Teatrul Maghiar. "Mă bucur că la Teatrul Naţional din Cluj «Cântăreaţa cheală» se joacă cu săli pline, de două stagiuni deja. Faptul că Teatrul Maghiar a deschis stagiunea cu «Leonce şi Lena», şi nu cu «Draculatura» a fost un accident, în sensul că protagoniştii din spectacolul respectiv au fost implicaţi în workshop-ul teatral (care a avut loc la Cluj), astfel că premiera a trebuit să fie mutată de pe 11 pe 18 septembrie", a specificat directorul Teatrului Maghiar clujean.

 

 

Comenteaza