Trei premii pentru Cluj la Gala Operelor Naţionale

Trei premii pentru Cluj la Gala Operelor Naţionale
Clujul a primit trei premii, sâmbătă, la Gala Operelor Naţionale desfăşurată la Iaşi. Este vorba despre premiul pentru cel mai bun spectacol pentru copii, premiul pentru cea mai bună solistă, respectiv pentru cel mai bun solist.

"Indiile galante", în regia lui Andrei Şerban, a primit trofeul pentru cel mai bun spectacol la prima ediţie a Galei Premiilor Operelor Naţionale, care a avut loc sâmbătă seară, la Iaşi.

Un eveniment cultural de excepţie, Gala Premiilor Operelor Naţionale a fost organizată în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi şi Consiliul Judeţean Iaşi şi se doreşte ca ea să devină o manifestare cu tradiţie, prin care activitatea artiştilor de operă să fie recunoscută, apreciată şi premiată.

La eveniment, care a avut loc în Sala Mare a Teatrului Naţional "Vasile Alecsandri", a fost prezent şi ministrul Culturii, Daniel Barbu, care a primit un premiu special din partea juriului, aceeaşi distincţie fiind oferită şi primarului Iaşiului, Gheorghe Nichita, şi şefului Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei.

De asemenea, premiile de excelenţă şi pentru întreaga activitate au fost acordate conform propunerilor făcute de managerii instituţiilor participante la gală.

Astfel, Daniela Vlădescu, managerul Teatrului Naţional de Operă şi Balet "Oleg Danovski" din Constanţa, a propus ca premiul de excelenţă să îi fie oferit coregrafului Horaţiu Cherecheş, în timp ce premiul pentru întreaga activitate să îi fie acordat dirijorului Radu Ciorei.

Szep Gyula, managerul Operei Maghiare din Cluj Napoca, a propus ca premiul de excelenţă să îi fie acordat artistului Sandor Barabas, iar premiul pentru întreaga activitate să îi fie oferit Melindei Marton, solistă a instituţiei.

Marius Vlad Budoiu, manager al Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca i-a acordat premiul de excelenţă lui Carmen Gurban şi pe cel pentru întreaga activitate lui Titus Pauliuc.

Corneliu Murgu, managerul Operei Naţionale Române din Timişoara, i-a acordat premiul de excelenţă lui Ovidiu Adrian Rusu şi pe cel pentru întreaga carieră Marinei Emandi Tiron.

Opera Naţională Română Iaşi a acordat premiul de excelenţă Mioarei Cortez şi premiul pentru întreaga activitate Adrianei Severin şi lui Corneliu Solovăstru.

Un premiu de excelenţă i-a fost acordat şi Doinei Levinţa, care a realizat costume pentru mii de interpreţi în spectacole de de operă, balet, teatru, film şi televiziune.

Totodată, premii speciale ale juriului au fost acordate Mariei Slătinaru Nistor, lui Stelian Olariu şi Nicolae Herlea, iar un premiu special al galei i-a revenit lui Ioan Holender.

Prezentăm mai jos lista premiilor acordate la prima ediţie a Galei Operelor Naţionale:

Premiul pentru debut: Bogdan Zahariea (Opera Naţională Română din Timişoara)

Premiul pentru cel mai bun coregraf: Ioan Tugearu, pentru coregrafia spectacolului "D'ale Carnavalului" (Opera Naţională Română din Iaşi)

Premiul pentru cea mai bună solistă de balet: Roua Răuţ (Opera Naţională Română din Iaşi)

Premiul pentru cel mai bun solist de balet: Adrian Mihaiu (Teatrul Naţional de Operă şi Balet Oleg Danovski Constanţa)

Premiul pentru cea mai bună concepţie de costume: Mario de Carlo (Italia), pentru costumele din spectacolul "Faust" (Opera Naţională Română Timişoara)

Premiul pentru cea mai bună concepţie a decorurilor: LaszloSekely (Budapesta), pentru decorul spectacolului Aida (Opera Naţională Română Iaşi)

Premiul pentru cel mai bun musical: "Scripcarul pe acoperiş", de Jerry Bock, regia Korcsmáros György (Opera Naţională Română Timişoara)

Premiul pentru cel mai bun spectacol pentru copii: "Undeva, în Europa", de Des Laszlo, regia Béres László ( Opera Maghiară Cluj-Napoca)

Premiul pentru cel mai bun dirijor: David Crescenzi (Italia) - (Opera Naţională Română Timişoara)

Premiul pentru cea mai bună solistă: mezzosoprana Iulia Merca (Opera Naţională Română Cluj-Napoca)

Premiul pentru cel mai bun solist: tenorul Cristian Mogoşan (Opera Naţională Română Cluj-Napoca )

Premiul pentru cel mai bun regizor: Andrei Şerban, pentru spectacolele "Indiile galante", de Jean-Phillipe Rameau, şi "Troienele" după Euripide (Opera Naţională Română Iaşi)

Premiul pentru cel mai bun spectacol din creaţia românească: "D'ale Carnavalului", regia şi coregrafia Ioan Tugearu (Opera Naţională Română Iaşi)

Premiul pentru cel mai bun spectacol: "Indiile galante", de Jean-Phillipe Rameau, regia Andrei Şerban (Opera Naţională Română Iaşi)

 

Comenteaza