Tudor Gheorghe a ridicat sala în picioare la Cluj

Tudor Gheorghe a ridicat sala în picioare la Cluj
Cunoscutul cântăreţ Tudor Gheorghe a susţinut marţi seară un nou spectacol la Cluj, de această dată pe versuri ale poetului basarabean Grigore Vieru. Sala Casei de Cultură a Studenţilor (CCS) a fost arhiplină, cele câteva sute de spectatori fiind entuziasmaţi de prestaţia rapsodului, acompaniat de muzicieni din Chişinău şi Oltenia, sub bagheta dirijorului Marius Hristescu.

"Când am susţinut concertul pe versuri de Mircea Micu (anul trecut - n. red.) am afirmat că sunt doi poeţi la care poezia se găseşte în stare pură: Mircea Micu şi Grigore Vieru. Metafora curge la ei natural, nu forţat", le-a spus Tudor Gheorghe clujenilor marţi seară, în cadrul concertului susţinut la CCS.

În spectacolul intitulat "Vremea nemâniei", Tudor Gheorghe a interpretat câteva melodii pe versurile cunoscutului poet basarabean Grigore Vieru, pe care l-a şi cunoscut personal. Sala de spectacole a fost arhiplină, oamenii fiind entuziasmaţi de prestaţia rapsodului şi a orchestrei care l-a însoţit, aplaudând în picioare la final, minute în şir. Cântăreţul i-a îndemnat pe spectatori să redescopere frumuseţea poeziei, semnalând că sub influenţa "aberaţiilor" muzicale care se propagă, publicul este mai puţin atent la poezie. Un moment inedit al reprezentaţiei a fost şi cel în care rapsodul a relatat un episod petrecut înainte de 1989, când un comandat local din Craiova al Securităţii a fost intrigat de un cuvânt dintr-o poezie de Grigore Vieru, interpretată şi atunci de Tudor Gheorghe. "Grigore Vieru, aşa firav cum îl vedeam, era de o forţă extraordinară, i-a speriat şi pe ruşi", a punctat Tudor Gheorghe, care a subliniat că în spectacolul cu titlul "Vremea nemâniei" a făcut o selecţie cu cele mai bune poezii ale poetului.

Orchestraţia spectacolului pe versurile sale, "Vremea nemâniei", prezentat de Tudor Gheorghe, a fost realizată de dirijorul Mariu Hristescu, care a coordonat un asamblu de muzicieni format din tineri din Chişinău şi Oltenia. Reprezentaţia a alternat ritmurile mai alerte, cu cele mai liniştite, unele melodii fiind interpretate doar la chitară de către Tudor Gheorghe. Interpretul va putea fi văzut din nou la Cluj în 18 decembrie, cu un spectacol inedit, intitulat "Degeaba", în care va fi acompaniat de câteva zeci de instrumentişti.

 

 

Comenteaza