Ultima expoziție a anului, la Universitatea de Artă și Design

Ultima expoziție a anului, la Universitatea de Artă și Design
Universitatea de Artă și Design (UAD) Cluj-Napoca și Uniunea Artiștilor Plastici derulează Bienala Națională de Plastică Mică Vârsta de Bronz , la galeria Casa Matei Corvin. Expoziţia va fi deschisă până în 14 ianuarie.

Conceptul manifestării aparține sculptorilor Radu Moraru, rector al Universității de Artă și Design Cluj-Napoca, şi Alexandu Păsat, director al departamentului Sculptură din cadrul aceleiași universități, şi propune un dialog viu între generațiile de artişti tineri şi maeştri consacrați. 

Această ediţie aniversară aduce pe simezele Galeriei Casa Matei 62 de artişti şi are ca invitaţi 14 artişti din Polonia, cadre didactice la Academia de Artă din Wrocław. Participanții aparțin unor generații ce depăşesc jumătate de secol, de la nume consacrate în plan național şi internațional până la tineri artişti debutanți.

Proiectul Vârsta de Bronz, inițiat de secția de sculptură a UAD, a fost prezentat publicului în sălile Muzeului de Artă din Cluj-Napoca în 2007, cu lucrări din documentarul secției realizate de studenți, lucrări ale cadrelor didactice și ale artiștilor din cele două uniuni de creație clujene.

Diversitatea stilistică a primei expuneri în această formulă s-a coagulat într-o unitate perceptivă datorată materialului ce dă titlul proiectului și constituie tema expozițiilor bienale. Rezultatul estetic a depășit simpla înșiruire a unor lucrări de sculptură și s-a constituit într-un spectacol în care vioara întâi este materia – bronz.

În urma acelei ediţii pilot s-a născut ideea evenimentului ca expoziție bienală națională care la prima ediție din 2009 a reunit lucrările a 76 de artiști din generațiile 1937–1987. În cadrul ediției a doua din 2011 au fost prezentate lucrările a 96 de artiști profesioniști din generațiile 1929–1989. Cea de-a treia ediție, desfășurată în 2013, a reunit 79 de artiști din generațiile 1928–1990. Evenimentul cu numărul patru din 2015 a adus pe simeze lucrările a 77 de artişti din generaţiile 1928–1992. 

"Conștienți fiind de pericolele ce pândesc întreprinderea unui astfel de demers – acela de a alătura generații și concepte stilistice foarte diverse – ne-am aventurat în acest proiect dintr-o sinceră dorință de a ne întâlni pe simeze și de a pune bazele unei radiografii pe viu a sculptorilor români preocupați de această zonă a obiectului făcut din acest material tradițional al sculpturii care este bronzul.

Un număr atât de semnificativ de participanți și 400 de lucrări (prezente în cele patru ediţii) nu poate fi de ignorat. Acest gen al sculpturii își găsește un loc important între celelalte investigații și căutări ale artei contemporane și rămâne în actualitate chiar și prin exercițiul imaginativ pe care îl oferă. 

Ca urmare observăm de-a lungul celor 4+1 ediții ale Bienalei (trei ediții și o expoziție pilot) o raportare absolut neconvențională a tinerei generații la ceea ce pare a fi constrângerea impusă de material și tradiția autohtonă. În același timp, generația consacrată a maeștrilor se dovedește a fi de foarte mare actualitate și prospețime a viziunii artistice", susțin organizatorii. 

Comenteaza