Ultimele spectacole din stagiune la Cluj

Ultimele spectacole din stagiune la Cluj
Instituţiile teatrale şi muzicale clujene prezintă în această perioadă ultimele spectacole din stagiunea 2011-2012.

Clujenii pot urmări în săptămâna în curs, respectiv săptămâna viitoare ultimele spectacole prezentate de instituţiile cu profil teatral şi muzical din municipiu în stagiunea 2011-2012. Musicalul "Vrăjitorul din Oz" la Teatrul Maghiar, "My Fair Lady" la Opera Naţională Română, respectiv ultimele două concerte simfonice ale Filarmonicii se numără printre reprezentaţiile artistice programate în final de stagiune la Cluj.

Trupa Teatrului Maghiar de Stat Cluj (TMSC) va juca ultimul spectacol din stagiune pe scena instituţiei duminică. De la ora 17:00, în sala mare a teatrului va fi prezentat musicalul "Vrăjitorul din Oz", de Frank L. Baum, adaptat de Zalán Tibor, în regia lui Zoltan Puskas, spectacol adresat deopotrivă copiilor şi părinţilor. Pe pagina de Facebook, instituţia a organizat un concurs prin intermediul căruia se acordă trei invitaţii de câte două persoane la spectacolul amintit. Până duminică TMSC va mai prezenta spectacolele "Domnişoara Julie", de August Strindberg, regia Felix Alexa - joi, de la ora 20:00, în sala studio şi "Ubu rege" - vineri, de la ora 20:00, în sala mare. Totodată, colectivul TMSC va juca două spectacole la Miercurea Ciuc - în 23 iunie, respectiv la Kisvarda, în Ungaria - în 28 iunie. "Reluăm (stagiunea teatrală 2012-2013 - n. red.) în jurul datei de 20 august, prin remontările spectacolelor care s-au bucurat de un interes crescut în ultima perioadă la Teatrul Maghiar. Din fericire, avem multe spectacole pe care le putem juca ani întregi", a precizat Andras Visky, directorul adjunct al TMSC.

Primele premiere din stagiunea viitoare vor debuta în a doua jumătate a lunii septembrie. Este vorba de "Femeia nisipurilor", de Kobo Abe, în regia Monei Marian, şi "Fizicienii", de Friedrich Dürrenmatt, ce va fi montată de o tânără regizoare americană. Spectacolele instituţiei sunt supratitrate în română.

Clujenii mai pot participa în actuala stagiune artistică la două concerte simfonice ale Filarmonicii de Stat Transilvania (FST), unul vinerea aceasta şi celălalt la interval de o săptămână. Concertul de închidere al stagiunii va avea loc săptămâna viitoare, în 28 iunie, de la ora 19:00, la Casa de Cultură a Studenţilor (CCS). Dirijor va fi Nicolae Moldoveanu, iar solistă pianista Naoko Anzai, din Japonia. Programul va consta în lucrări de L. Bernstein, G. Gershwin şi S. Rahmaninov. "Ne vom relua activitatea în septembrie. La începutul lunii (septembrie, n.red.) vom fi la Sion, în Elveţia, apoi mai avem două concerte, după care va începe «Toamna Muzicală Clujeană»", a specificat Marius Tabacu, director al FST. Până la reprezentaţia de săptămâna viitoare, vineri, 21 iunie, de la ora 19:00, la CCS, Corul şi Orchestra Simfonică a Filarmonicii clujene vor susţine un concert care îl va avea ca invitat pe pianistul german, recunoscut la nivel internaţional, Andreas Boyde, dirijor urmând să fie Nicolae Moldoveanu. Programul va include "Uvertura la Creaturile lui Prometeu", de Ludwig van Beethoven, "Prometeu: poemul focului", de Alexander Skriabin, "Konzertstück în fa minor pentru pian şi orchestră", de Carl Maria von Weber şi "Fantezia în do minor pentru pian, cor şi orchestră", de Ludwig van Beethoven.

Repertoriul Operei Naţionale Române din Cluj mai include două reprezentaţii în actuala stagiune: joi, de la ora 18:30, în foaierul de rang II al instituţiei va avea loc o serată muzicală, în cadrul căreia vor evolua mai mulţi solişti ai instituţiei. Ultimul spectacol din stagiune va fi "My Fair Lady", de Frederick Loewe, ce va putea fi urmărit miercuri, 27 iunie, de la ora 18:30. Regia artistică este semnată de George Zaharescu, iar la pupitrul dirijoral se va afla Jozsef Horvath. Chiar dacă stagiunea s-a încheiat practic la Opera Maghiară din Cluj, colectivul instituţiei lucrează intens la un musical, "Erzsebet Bathory", de Szomor György, ce va fi prezentat în luna iulie în Ungaria. "Suntem în repetiţii. Vom prezenta musicalul în 13, 14 şi 15 iulie pe insula Margit din Budapesta, în cadrul unei stagiuni de vară, pe cea mai mare scenă în aer liber din Ungaria. Cu acest spectacol vom deschide şi stagiunea viitoare, în 20 septembrie", a explicat Iuliu Szep, directorul instituţiei. Potrivit acestuia, Opera Maghiară se află în negocieri pentru un concert în 13 august, la Zilele Culturii Maghiare din Cluj, iar Corul va participa la un festival la Sibiu.

Stagiune încheiată la Teatrul Naţional

Teatrul Naţional din Cluj a încheiat deja actuala stagiune sâmbătă seara cu "Războiul clovnilor", de Eli Simon. Trupa instituţiei a intrat în vacanţă şi îşi va relua activitatea în luna septembrie. Prima premieră a viitoarei stagiuni este programată în jurul datei de 16 septembrie: "Hamlet", de William Shakespeare, în regia lui Roberto Bacci.

 

 

Comenteaza