Un an de Cinepub, platforma online de film românesc și un nou film în online: ”Marfa și banii”, de Cristi Puiu

Un an de Cinepub, platforma online de film românesc și un nou film în online: ”Marfa și banii”, de Cristi Puiu
Cinepub, singurul portal online dedicat filmului românesc, distribuit gratuit și cu acordul legal al producătorilor și cineaștilor independenți, aniversează un an de existență. Platforma cuprinde o listă de 113 filme: 25 lungmetraje, 41 scurtmetraje, 27 documentare și 20 de animații.

Între acestea sunt "Moromeții" (regia Stere Gulea), "Iacob" (r. Mircea Daneliuc), "Felicia, înainte de toate" (r. Răzvan Rădulescu, Melissa de Raaf), "Bună! Ce faci?" (r. Alexandru Maftei), "Legături bolnăvicioase" (r. Tudor Giurgiu), "Killing Time" (r. Florin Piersic Jr.), "Morgen" (r. Marian Crișan), "O lună în Thailanda" (r. Paul Negoescu), "Principii de viață" (r. Constantin Popescu), "Domestic" (r. Adrian Sitaru), "Interior. Scară de bloc" (r. Ciprian Alexandrescu), "Bad Penny" (r. Andrei Crețulescu), Șanțul (r. Adrian Silișteanu), "Maria" (r. Claudiu Mitcu), "O scurtă poveste" (r. Radu Vasile Igazsag)

Aniversarea primului an al platformei aduce în online un film care a marcat un moment important din istoria foarte recentă a cinematografului românesc: "Marfa și banii", în regia lui Cristi Puiu, despre care criticul de film Mihai Chirilov a scris că "a scos cinematografia românească din gaura neagră în care s-a băgat de bună voie şi a aruncat-o pe piaţa festivalieră internaţională" (Re:Publik 2005, preluare de pe Aarc.ro).

Pentru că primul an din viața platformei nu a însemnat doar vizionare de filme autohtone, ci și o istorie alternativă a cinematografului românesc, Cinepub a lansat un nou episod: munca la români în ziua de azi vs. munca în perioada Moromeților este dezbătută în episodul 2 din seria de eseuri web care pun într-un context nou unele dintre cele mai importante momente ale cinematografiei românești.

Comenteaza