Un artist clujean expune la New York

Un artist clujean expune la New York

 Pictorul clujean Veres Szabolcs expune, până la jumătatea lunii viitoare, în cadrul unei galerii din New York.

 

“Galeria Spencer Brownstone este încântată să anunţe expoziţia artistului român Szabolcs Veres. Aceasta este prima expoziţie personală în New York a artistului”, scrie pe pagina de internet a instituţiei. Cei de la Spencer Brownstone publică, pe pagina web, CV-ul profesional al lui Veres, fotografii ale lucrărilor, precum şi un text laudativ vizavi de arta lui.

 

 “Picturile sale sunt curajoase, gestuale şi îmbină peisajul cu subiectul uman sau animal. Munca lui reprezintă o reimaginare plină de curaj, neoexpresionistă, a temelor clasice precum «vânătoarea» sau portretul clasic. Veres foloseşte aceste teme tradiţionale ca punct de plecare, apoi le demontează în picturi care anulează în mod dramatic distincţia între subiect şi obiect. Astfel, opera are un efect somptuos, adesea tulburător «la nivel visceral»”, apreciază curatorii expoziţiei.

 

“Abordarea lui Veres este apropiată, conceptual, de teoria lui Aristotel asupra hylomorfismului: termenul«hyle» exprimă, în scrierile lui Aristotel, faptul că materia este mai mult decât substanţă fizică – ea este un constituent, un termen care poate fi cuprins mai degrabă prin procese ale gândirii. Veres exploatează conceptul lui Aristotel în abordarea grotescului”, menţionează criticii de artă.

 

Veres Szabolcs s-a născut în 1983, în Satu Mare. Actualmente este doctorand al Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca. A expus, începând din 2004, atât în Cluj, Sibiu sau Bucureşti, cât şi în Ungaria, Germania, Elveţia.

 

Comenteaza