Un laureat TIFF vrea să susţină filmul clujean

Un laureat TIFF vrea să susţină filmul clujean
Lucian Ţion, clujeanul premiat pentru scenariu de lungmetraj la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), a fondat o asociaţie pentru promovarea cinematografiei locale.

 “Cluj Film Club” se numeşte asociaţia înfiinţată de Lucian Ţion, al cărei scop este “să promoveze talentul local, să adune fonduri şi chiar să producă filme în viitor”. Clujeanul care a obţinut Premiul pentru scenariu de lungmetraj la Concursul HBO din cadrul TIFF spune că vrea să spargă monopolul Bucureştiului în producţia de filme şi că e dispus mai degrabă să se implice în coproducţii internaţionale decât să îşi trimită scenariile la casele de producţie din capitală.

 

Lucian Ţion a fost premiat pentru “Ronaldo şi Iuliana”, un scenariu pe care mărturiseşte că l-a scris în zece zile, chiar înaintea termenului-limită al concursului. Ideea era însă mai veche. “La întoarcerea din Bangladesh (Ţion a lucrat câţiva ani în Asia - n. red.) am fost frapat de atmosfera de la ţară şi m-am întrebat cum ar fi ca în mediul ăsta să intre ceva contrastant. Mi s-a părut că o piesă de teatru cu pretenţii ar fi un pretext potrivit. Şi, pentru că lucrasem cu elevii mei din Bangladesh, «Romeo şi Julieta», am ales piesa asta. Iniţial, nu m-am gândit la un scenariu, ci chiar să fac asta într-un sat, la căminul cultural”, spune, ghiduş, Lucian Ţion.

 

Ideea scenariului pentru “Ronaldo şi Iuliana” i-a venit concomitent cu cea din mediumetrajul “Parastasul lui Viorel nu se mai ţine aici”, lansat deja pe piaţă cu un remarcabil succes de public. După premiul de la TIFF, tânărul scenarist şi regizor clujean n-a fost asaltat de producătorii de film cu oferte. “Am întâlnit un singur producător la festival”, afirmă Lucian Ţion.

 

 “N-am fost contactat de nimeni. La noi nu e ca în America, unde «vânătorii de talente» te caută, te promovează”, crede clujeanul, care şi-a făcut studiile universitare în SUA. “Ştiam că abia dacă voi fi premiat va începe greul!” adaugă Ţion, care ar fi dispus să-şi trimită scenariul la casele de producţie din Bucureşti, dar se îndoieşte de rezultat, mai ales că vrea să-şi regizeze personal filmul. Lucian Ţion are o alternativă pe care o creditează mai mult. “E un film ardelenesc, în producţia căruia se pot implica şi producători din alte ţări, mai ales că programul media al Uniunii Europene sprijină coproducţiile”, precizează clujeanul.

 

Scenaristul se pregăteşte pentru proiecte ambiţioase. “Am vreo cinci idei de scenariu de scurt- şi lungmetraj pe care vreau să le scriu şi să le propun Televiziunii Române şi unui concern din Slovacia”, declară Ţion, răsplătit pentru “Parastasul lui Viorel...” la Festivalul Televiziunilor Locale de la Kosice, cel mai mare eveniment de profil din Europa de Est. De altfel, Lucian Ţion vrea să propună şi HBO realizarea unui serial după ideea din mediumetrajul premiat, povestea unei şedinţe de psihoterapie într-un sat ardelenesc.

 

Cluj Film Club la Spritz

 

Una dintre acţiunile asociaţiei de promovare a filmului clujean fondată de Lucian Ţion este cineclubul săptămânal de la localul Spritz, în care au fost prezentate deja şase filme făcute de cineaşti de-ai locului. între acestea s-au numărat “Bahrtalo!” (foto) de Robert Lakatos şi “Parastasul lui Viorel” de Lucian Ţion, ambele premiate internaţional, dar şi pelicule ale unor tinere cineaste: “Femeie o dată pe săptămână” şi “Declaraţie de independenţă” de Andrada Popa şi “Kangchenjung” de Orsolya Banhegyesy.

 

Comenteaza