Un membru al trupei Subcarpați a compus muzica pentru Teatrul de Păpuși din Cluj

Un membru al trupei Subcarpați a compus muzica pentru Teatrul de Păpuși din Cluj

Micii spectatori clujeni sunt așteptați duminică la o nouă reprezentație a spectacolului „Țara lui Împreună”, a cărui premieră a avut loc recent, la Zilele Clujului.

Sâmbătă, 23 iunie, de la ora 11:00, este programat spectacolul „Legenda Sfântului Ladislau” (foto), în regia lui Laszlo Szentirmai. Duminică, 24 iunie, de la aceeași oră, va avea loc „Țara lui Împreună”. Un detaliu special al acestuia este faptul că redă într-o atmosferă idilică frumuseţea şi valorile tradiţionale româneşti. Un element inedit este ilustraţia muzicală, semnată de Sebastian Hamburger, artist care face parte din trendul lansat de trupa Subcarpaţi.

„Țara lui Împreună” este un spectacol bogat în metafore şi simboluri, cu trimiteri la înfăptuirea Marii Uniri. Basmul conţine motive şi elemente întâlnite adesea în baladele populare şi istorice. Textul original, scris de Ovidiu Pecican, ilustrează povestea a trei tinere fecioare: Silvana Transilvana, Oltiţa Munteniţa şi Moldovioara Vioara. Ele sunt fiicele lui Românaş și sunt răpite de trei mari împăraţi, dar salvate, în cele din urmă, de alţi trei feciori voinici şi neînfricaţi. Atmosfera de voioşie şi blândeţe din acest univers mioritic se regăseşte în spectacolul omonim regizat de către M. Chris Nedeea.

"E un spectacol făcut cu multă bucurie, iar lucrul acesta se va simţi. Am apelat la un filon muzical repartizat cumva pe cele trei regiuni etnografice mari ale României. Am luat nişte repere pe care, ca să le putem livra unui public care trăieşte astăzi şi are acces la Internet şi televizor, le-am rebranduit şi remixat, cu ajutorul lui Sebastian Hamburger, artist care face parte din trendul lansat de Subcarpaţi. Muzica sună senzaţional şi actorii se simt foarte bine cântând, aşa că sunt lucruri de văzut şi de auzit", a precizat M. Chris Nedeea, regizorul spectacolului.

Distribuţia este formată din actorii: Frunzina Anghel, Iulian Lungu, Călin Mureşan şi Angelica Pamfilie. Ilustraţia muzicală este semnată de Sebastian Hamburger, scenografia, de Elena Ilaş, iar sculptura, de Florin Marin. Vârsta minimă recomandată este de trei ani. Spectacolul se joacă în română și  face parte din programul dedicat Centenarului Unirii. Este realizat împreună cu Primăria Cluj-Napoca şi Asociaţia ESUA.

Sâmbătă, 23 iunie, de la ora 11:00, va fi prezentat spectacolul „Legenda Sfântului Ladislau”, scris, proiectat şi regizat de către Laszlo Szentirmai. Conceptul propus de artist îmbină lumea vizuală a vechilor codexuri cu pasiunea faţă de tehnica „Paper Theater”, ilustrând povestea prin jocuri de umbre şi siluete.

Muzica este semnată de Aron Koto, Tunde Kocsis este asistent de regie, iar interpretarea la violină îi aparţine lui Csilla Vincze Dalos. În distribuţie: Balogh Dorottya, Giriti Réka, László Réka, Patka Ildikó, Pünkösti Laura, Rekita Rozália, Domokos Szabolcs, Kötõ Áron, György László, şi Urmánczi Jenõ.

Tot sâmbătă, de la ora 13:00, artiștii Teatrului Puck vor interpreta la Bonțida spectacolul „Dănilă Prepeleac”, după Ion Creangă, în regia lui Traian Savinescu. Puck a fost înfiinţat în 1950 și se află în subordinea Consiliului Județean Cluj. Palmaresul instituției cuprinde 300 de premiere, atât la secţia română, cât şi la cea maghiară, precum și importante premii şi nominalizări.

Repertoriul actual este alcătuit din 25 de titluri de spectacole pentru copii. Începând cu 2002, instituţia este gazda Festivalului Internaţional al Teatrelor de Păpuşi şi Marionete Puck, unul din evenimentele importante ale Clujului, iar din septembrie 2017 a inițiat Festivalul Stradal WonderPuck, un eveniment dedicat întregii familii.

Comenteaza