“Unchiul Vanea”, principala atracţie a Teatrului Maghiar

“Unchiul Vanea”, principala atracţie a Teatrului Maghiar

Renumiţii regizori Andrei Şerban şi Silviu Purcărete sunt protagoniştii stagiunii de toamnă a instituţiei.

Piesele “Unchiul Vanea”, de A.P. Cehov, pusă în scenă de regizorul Andrei Şerban, şi “Gianni Schicchi”, de G. Puccini, în regia lui Silviu Purcărete, sunt două dintre piesele atractive ale stagiunii de toamnă, care va debuta duminică la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj.

Deschiderea oficială va avea loc începând cu orele 20.00. Spectatorii vor avea ocazia să vizioneze comedia lui Hanoch Levin intitulată “Yakobi şi Leidental”, în regia lui Elie Malka, care, începând cu premiera din septembrie 2006, a fost unul dintre cele mai îndrăgite spectacole ale stagiunii şi a fost invitat la Budapesta, Sfântu Gheorghe precum şi la Festivalul de Teatru din Kisvárda, unde Zsolt Bogdán (Itamar Yakobi) şi Kati Panek (Ruth Sachas) au obţinut premii pentru interpretare.

 

Repetiţii non-stop la “Unchiul Vanea”

 

Regizorul Andrei Şerban lucrează într-un ritm nebun la “Unchiul Vanea”, clasica piesă a lui Cehov. Vineri seara, de la ora 19.00, a avut loc repetiţia cu public a piesei, care s-a încheiat după miezul nopţii, actorii fiind vizibil obosiţi. Conducerea Teatrului Maghiar de Stat nu ştie încă exact care va fi data premierei spectacolului.

La fel de intens se repetă şi la “Gianni Schicchi”, în regia lui Silviu Purcărete, poate cea mai grea operă scrisă de italianul Puccini. Surpriza este că aceasta va fi prezentată sub formă de piesă de teatru, la care părţile vocale vor fi interpretate de actorii Teatrului. De peste un an, aceştia iau asiduu lecţii de canto pentru a face faţă spectacolului.

 

Program încărcat

 

în luna septembrie mai sunt programate reluări ale celor mai reuşite spectacole din stagiunea anterioară, precum “Vinerea lungă”, de András Visky, “Viaţa boemei”, după Kaurismäki şi “Nevestele vesele din Windsor”, de William Shakespeare. Printre premiere se mai numără “Trei surori”, de Cehov, în regia lui Gábor Tompa, “Societatea de vânătoare”, de Thomas Bernhard, regizat de Dragoş Galgoţiu, “Peer Gynt”, de H. Ibsen, pus în scenă de David Zinder, şi “Mormânt pentru Boris Davidovici”, de Danilo Kiš, în regia lui Robert Raponja. Punctul culminant al stagiunii de toamnă va fi Festivalul Internaţional de Teatru “Interferenţe”, eveniment care marchează aniversarea a 215 ani de la înfiinţarea la Cluj a primei companii profesioniste maghiare de teatru.

în cadrul festivalului vor fi prezentate şase spectacole de teatru ale unor companii renumite din străinătate precum: Teatrul Katona József din Budapesta (Ungaria), Teatrul Stary din Cracovia (Polonia), Thčâtre Tattoo din Toulouse (Franţa), Teatro de La Abadía din Madrid (Spania), Kleines Theater din Landshut (Germania) şi Yolande Snaith & imaGomoves din San Diego, California (SUA), dar şi câte un spectacol al Teatrului Bulandra din Bucureşti, respectiv al Teatrului German de Stat din Timişoara.

 

Bilete ieftine

 

începând cu această stagiune, preţul biletelor la Teatrul Maghiar de Stat s-a modificat, după cum urmează: 12, 11, respectiv 10 lei pentru spectacolele în sala mare şi 12 lei pentru spectacolele studio. Elevii, studenţii şi pensionarii pot cumpăra  bilete cu preţ redus, 6 lei pentru sala mare şi 7 lei pentru sala studio. Majoritatea spectacolelor beneficiază de traducere în limba română.

Comenteaza