"Usturoi", primul film independent turnat la Cluj, a fost difuzat în penitenciarul de maximă siguranță din Aiud

”Usturoi”, producția independentă filmată în întregime în Transilvania, în municipiul Cluj-Napoca şi în judeţul Sălaj, a fost difuzat la penitenciarul de maximă siguranță din Aiud, în cadrul unei proiecții speciale.

Publicul, format din deținuți încadrați în linia de școlarizare a liceului din instituție, a apreciat proiecția, creatorii filmului propunându-şi ca, după lansarea în cinematografe, să le dăruiască un DVD cu filmul, pentru a fi folosit în televiziunea cu circuit închis din cadrul penitenciarului.

Evenimentul a coincis cu primirea certificatului de distribuitor de film de la Centrul Național al Cinematografiei, fapt care reprezintă depășirea penultimului obstacol înaintea lansării în cinema, preconizată pentru iarna aceasta.

Comedia ardelenească neaoșă "Usturoi" se dorește a fi o frescă a peisajelor frumoase din Transilvania multietnică, adresându-se spectatorilor foarte tineri, audienței de vârstă mijlocie și seniorilor deopotrivă.

Până acum filmul a fost difuzat de peste 20 de ori în România și în străinătate, la New York şi Boston în SUA, la Chemnitz în Germania, şi la festivalul Nomad din Norvegia, iar în iarna aceasta se dorește intrarea acestuia în cinematografe. După trecera acestui pas se vor depune eforturi pentru a face filmul disponibil online și pe DVD/BluRay, pentru audiențele din diaspora.

Proiecțiile de la Cluj din 2014, din cadrul TIFF și Comedy Cluj, precum și de la București, la festivalul KINOdiseea, au fost cele mai disputate evenimente ale festivalurilor, filmul fiind jucat cu casa închisă de fiecare dată.

Despre "Usturoi"

Eremia, un copil rom dintr-un sat uitat de lume, se plânge prietenului său cel mai bun Nicuşor de sărăcia familiei sale: fratele său doreşte să se însoare cu fata unui clan bogat din sat, pe nume Usturoi, dar nu are suficienţi bani pentru nuntă. Pentru a-l ajuta pe acesta şi pentru a-şi depăşi condiţia limitată de copii săraci, cei doi fug la oraş ca să se facă actori şi să îşi asigure astfel o viaţă mai bună pentru ei şi familiile lor.

Pe drum trec prin tot felul de încercări, sunt chiar aproape să-şi piardă viaţa, dar în cele din urmă ajung cu bine la Cluj. Din păcate, planul lor de a deveni actori dă greş şi, ca orice copil fugar, sunt trimişi acasă cu maşina Poliţiei, dar pe drum află un secret care îi va ajuta să salveze situaţia, înlesnind căsătoria fratelui lui Eremia cu fata lui Usturoi.

Producţia a fost creată de bloggerul Radu "Groparu" Băzăvan şi regizată de Lucian Alexandrescu, din distribuţie făcând parte Sebastian Topan, Darius Stoica, Tibi Covaci Senior, Nicu Varga, Jon Selesi, Elena Ivanca, Daniela Stoica, Mircea Groza, Aurelia Pavel, Ileana Negru, Gheorghe Tamba, Istvan Robert Kanalas, Gabriel Oană, Răzvan Dragoș, Adrian Hădean, Alina Dragoș, Mishu Călian şi Vlad Cucu.

Comenteaza