Visky Andras, cu două premiere la Chicago

Visky Andras, cu două premiere la Chicago

Două piese scrise de dramaturgul Visky Andras directorul artistic al Teatrului Maghiar din Cluj (TMC), vor fi prezentate, în premieră, la Chicago.

 

Visky Andras s-a întors mai repede de la festivalul de teatru de la Avignon (care se desfăşoară în perioada 8 – 31 iulie, n.red.), unde trupa TMC prezintă un spectacol după o piesă scrisă de el, “Naître a jamais”. Visky urmează să se deplaseze la Chicago- SUA, unde alte două dintre piesele sale vor fi prezentate în premieră.

 

“Am ajuns mai târziu la festivalul de la Avignon, deoarece am fost plecat în Japonia, unde am lansat un volum de poezii. M-am întors mai repede din Franţa deoarece urmează să plec în SUA. Voi fi plecat pe o perioadă un pic mai lungă”, a menţionat Visky. La una dintre piese, “Mi-am omorât mama”, Visky va colabora cu Karin Coonrod, una dintre cele mai importante regizoare ale momentului, profesor de regie la Universitatea Yale din SUA şi fondatoare a unui teatru experimental în zona New Yorkului. 

 

Coonrod a mai regizat piese precum “Coriolan”, “Regele Lear” sau “Henric al VI-lea”, iar în luna mai a susţinut o conferinţă la Cluj, la invitaţia facultăţii de Teatru şi Televiziune din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai.

 

Cealaltă premieră este “Alcoolicii”, care va fi prezentată , în premieră şi la Cluj, în stagiunea 2009 – 2010. Visky Andras este unul dintre cei mai apreciaţi dramaturgi din ţară la ora actuală, iar multe dintre piesele sale,  “Discipolii” sau “Julieta”, au fost jucate în străinătate.

Comenteaza