Volume cu Măniuţiu şi Cioran, lansate la Cluj

Volume cu Măniuţiu şi Cioran, lansate la Cluj

 O atmosferă prietenească şi jucăuşă a dominat joi seara terasa cafenelei Enigma, cu ocazia primei lansări clujene a unor volume publicate de Editura Bybliotek, condusă de Diana Suciu, urmată de o dezbatere despre literatură şi teatru cu scriitorii Dan C. Mihăilescu şi Ion Vartic.

 

La evenimentul organizat de Teatrul Naţional, Editura Bybliotek şi NCN au luat parte numeroşi actori, regizori, universitari şi scriitori, între care acad. Cornel Ţăranu, Miruna Runcan, Marta Petreu, Liviu Maliţa, Laura Pavel, Ovidiu Pecican sau Alexandru Jurcan. întâlnirea, extrem de animată, a demarat cu lansarea romanului “Memoriile hingherului” de Mihai Măniuţiu, a albumului “Mihai Măniuţiu. Spaţiul cameleonic”, de Cristina Modreanu, şi  a eseului “Cioran şi fascinaţia nebuniei”, de Dan C. Mihăilescu. Autorii s-au prezentat reciproc, amical şi glumeţ.

 

Măniuţiu a prezentat eseul lui Mihăilescu în “4 haiku-uri”, unul fiind “E cartea unui autor-actor care se priveşte în oglindă”, completat de Ion Vartic prin aceea că volumul lui Dan C. e “o carte scrisă de un maniac despre un alt maniac”. De altfel, Vartic a şi susţinut în cadrul intervenţiei sale o adevărată conferinţă despre Cioran, presărată cu anecdote despre faimosul gânditor de origine română.

 

Prezentându-l pe Mihai Măniuţiu, Mihăilescu a remarcat că în “Memoriile hingherului” autorul “pare impregnat de Beckett”, dar şi că Măniuţiu “este un metafizician al teatrului, un om cu sistem”. Cunoscutul “om care aduce cartea” şi-a declarat, de altfel, “măniuţismul”, adică faptul că este un fan al regizorului clujean. Dan C. Mihăilescu a remarcat, de asemenea, “superbele imagini” din albumul realizat de Cristina Modreanu. “Aveţi aici aproape nişte picturi. Măniuţiu este un arhitect de fantasme. Tot ce face el ca regizor este un exorcism”, a spus Dan C. Dezbaterea despre literatură şi teatru le-a permis acestuia şi lui Ion Vartic un dialog spumos, deseori provocator şi de o francheţe rar întâlnită în mediile culturale.

 

Comenteaza