Video "Vulturii din Țaga", povestea echipei care nu a reuşit niciodată să promoveze din ultima ligă, la Zilele Filmului Românesc TIFF.22

"Vulturii din Țaga", povestea echipei care nu a reuşit niciodată să promoveze din ultima ligă, la Zilele Filmului Românesc TIFF.22
| Foto: Eagles from Țaga - captura YouTube

9 lungmetraje și 16 scurtmetraje intră în competiția Zilelor Filmului Românesc la TIFF.22. Selecția include câteva dintre cele mai bune filme românești ale anului trecut, dar și producții care vor avea premiera mondială în iunie, la Cluj-Napoca.

În cadrul Zilelor Filmului Românesc sunt acordate trei premii: pentru cel mai bun lungmetraj, pentru cel mai bun debut, dar și pentru cel mai bun scurtmetraj.

Printre lungmetrajele selecționate se numără comedia neagră Oameni de treabă (r. Paul Negoescu), marele câștigător al Galei Premiilor Gopo de anul acesta, dar și thrillerul Spre nord, debutul în ficțiune al lui Mihai Mincan, care a avut premiera mondială la Veneția. Lista continuă cu Boss, un film noir semnat de Bogdan Mirică, regizorul câștigător al Trofeului Transilvania la TIFF.15 (pentru filmul Câini), și cu premiera națională a filmului Tigru, debutul lui Andrei Tănase selecționat anul acesta la Rotterdam.

La limita dintre documentar și ficțiune se află noul film al lui Vlad Petri, Între revoluții, distins cu premiul FIPRESCI în secțiunea Focus de la Berlin. Dana Bunescu recidivează în regie alături de antropologul Cătălina Tesar, dezvăluind tradițiile de căsătorie din comunitățile de cortorari în Pocalul. Despre fii și fiice, iar tandemul de jurnaliști Adina Popescu și Iulian Ghervase semnează cel de-al treilea lor documentar, Vulturii din Țaga, povestea antrenorului unei echipe de fotbal etern perdante. Ambele filme au fost premiate în 2022 la Festivalul Astra.

Vulturii din Țaga, povestea echipei care nu a reuşit niciodată să avanseze din ultima ligă

Într-un sat din Transilvania, localnici de vârste şi ocupaţii diferite joacă fotbal în echipa de liga a 5-a Vulturul Ţaga. Este echipa cel mai slab cotată din întreaga Românie: ultimul sezon s-a încheiat cu 30 de înfrângeri din 30 de meciuri jucate, iar noul an nu a început nici el mai bine, cu o înfrângere 2-17. Cu toate acestea, jucătorii îşi pierd speranţa şi pasiunea pentru joc şi sunt gata de orice pentru a evolua în continuare.

Nelu este antrenorul echipei de fotbal din satul Țaga. Urmărind viaţa echipei locale de fotbal, „Vulturii” din Țaga, prinși între majorate, nunți și meciuri, filmul reușeşte sa evoce cu umor fin realităţile cotidianului sătesc din Câmpia Transilvaniei.

Filmul urmăreşte evoluţia echipei de fotbal în timpul campionatului de fotbal din România şi Slovacia şi conturează un portret savuros al antrenorului, al omului-instituţie. El e un om gospodar acasă și la stadion, membru în „comisia de învățământ, cultură, sport”, precum şi iubitor de animale domestice. Nelu face tot ce trebuie pentru ca meciurile de duminică să se desfășoare și tradiția să continue in pofida faptului că echipa nu a reuşit niciodată să avanseze din ultima ligă.

Comenteaza