Zece premiere în stagiunea 2013-2014 la Teatrul Maghiar din Cluj

Zece premiere în stagiunea 2013-2014 la Teatrul Maghiar din Cluj
Teatrul Maghiar de Stat Cluj (TMSC) va include zece premiere în noua stagiune a instituţiei, care va debuta duminică seară, cu spectacolul "Plugarul şi moartea" (foto), de Johannes von Tepl, în regia lui Mihai Mănuţiu.

Avanpremiera "Plugarul şi moartea", de Johannes von Tepl, în regia lui Mihai Măniuţiu, inaugurează duminică seară, de la ora 20, în sala studio a TMSC, noua stagiune a instituţiei. Este vorba de un text al unui autor din Evul Mediu, care nu a fost scris pentru teatru, fiind adaptat pentru scenă de Mihai Măniuţiu. Textul nu a fost tradus până acum în limba maghiară, transpunerea lui pe scenă însemnând o premieră, cel puţin naţională, dar posibil chiar la nivel mondial, conform regizorului.

Traducerea a fost realizată de Andras Visky, muzica este semnată de Şerban Ursachi, iar coregrafia poartă amprenta Vavei Ştefănescu. Decorul - care ilustrează lumea studiourilor de televiziune - respectiv costumele, au fost realizate de Adrian Damian,

Stagiunea Teatrului Maghiar clujean va continua cu alte nouă premiere, montate de regizori din ţară şi străinătate. 

"Este o stagiune destul de încărcată, cu multe premiere noi, la ambele săli. De asemenea propunem reluări ale unor spectacole de referinţă din repertoriul nostru, cu distribuţii noi", a subliniat directorul Teatrului Maghiar din Cluj, Tompa Gabor (foto).

Astfel, în luna octombrie sunt programate două premiere, "L-am servit pe regele Angliei", de Bohumil Hrabal, în regia lui Michal Dočekal, directorul Teatrului Naţional din Praga - pe 16 octombrie, în sala mare, respectiv "Bolero", de Peter Demeny, în regia lui Istvan Albu - 26 octombrie, în sala studio.

Pe 29 noiembrie, în sala mare, este programată premiera "Victor sau copiii la putere", de Roger Vitrac, care va fi montată de cunoscutul regizor Silviu Purcărete. "Este un text extraordinar, suprarealist. Silviu Purcărete va lucra alături de scenograful Dragoş Buhagiar şi de Vasile Şirli, care va semna muzica", a punctat Tompa Gabor. Repetiţiile sunt programate să înceapă după premiera piesei de Hrabal.

Până la finalul stagiunii vor mai regiza la TMSC Robert Raponja, care a mai montat aici "Dundo Maroje", Andras Urban, Robert Woodruff, care a montat "Aniversarea", spectacol care se bucură de o apreciere deosebită şi Viktor Bodo. De asemenea stagiunea instituţiei va include şi două musical-uri, "Swenney Todd", de Stephen Sondheim, în regia lui Dragoş Galgoţiu şi "Serena in X-tremis", de Stephanie Robinson şi Theodore Shank, în regia lui Istvan Albu.

 

 

Comenteaza