Ziua Constantin Brâncuși 2023. Unde se află acum majoritatea operelor sculptorului român

Ziua Constantin Brâncuși 2023. Unde se află acum majoritatea operelor sculptorului român

Ziua Națională Constantin Brâncuși este marcată în fiecare an pe data de 19 februarie, atunci când este și ziua de naștere a marelui sculptor român.

Născut pe 19 februarie 1876, în Hobița, Gorj, Constantin Brâncuși este considerat o personalitate marcantă în mișcarea artistică a secolului al XX-lea şi unul dintre cei mai mari sculptori ai acestei perioade.

Alături de alți artiști, Constantin Brâncuși a modificat gândirea plastică și a contribuit la transformarea sculpturii tradiţionale în sculptură modernă. Este artistul care a asimilat în opera sa „toată istoria sculpturii pe care a dominat-o şi a depăşit-o'', potrivit criticul de artă Mircea Deac, în volumul „Constantin Brâncuşi” (Editura Meridiane, 1966).

Ziua națională Constantin Brâncuși, pe 19 februarie

Iniţiativa instituirii unei zile dedicate marelui artist român a aparţinut scriitorului Laurian Stănchescu, preşedinte al Fundaţiei Ideea Contemporană, care a solicitat, printr-o scrisoare publică adresată preşedintelui Klaus Iohannis, să declare Ziua Naţională Constantin Brâncuşi, pe data de 19 februarie, potrivit Agerpres.

Propunerea legislativă privind instituirea acestei zile a fost iniţiată de mai mulţi parlamentari, care printre alte motive au menționat că declararea datei de 19 februarie drept „Ziua Brâncuşi” ca sărbătoare naţională legală reprezintă  „o reparaţie morală faţă de refuzul şi umilirea sculptorului de către statul român atunci când a vrut să doneze toată opera sa poporului nostru.”

În 1951, cu șase ani înainte să moară, Brâncuși a dorit să doneze statului român 230 de sculpturi, însă a fost refuzat pe motiv că operele sale nu au nicio valoare.

 
Gheorghe Gheorghiu Dej, liderul partidului comunist la acea vreme, a spus că „Operele lui Brâncuși nu ajută cu nimic la edificarea socialismului în România.”

După acest refuz, Brâncuși și-a donat operele Franței. Pentru că statul francez nu putea accepta donații de la cetățeni străini, Constantin Brâncuși a devenit cetățean francez, pentru a putea finaliza donația.

Operele lui Constantin Brâncuși - unde sunt acum

Constantin Brâncuşi a lăsat lumii o colecție impresionantă de  opere caracterizate printr-o eleganţă deosebită, rezultată din combinarea simplităţii artei populare româneşti cu rafinamentul avangardei pariziene.

Atelierul lui Constantin Brâncuși se află în cadrul Centrul Naţional de Artă şi Cultură Georges-Pompidou și găzduiește cea mai mare parte din colecția sculptorului, formată din 137 de sculpturi, 87 de piedestale, 41 de desene, 2 tablouri și peste 1.600 de plăci fotografice din sticlă și fotografii originale ale artistului, potrivit centrepompidou.fr.

O parte dintre lucrările lui Brâncuși se află Muzeul Național de Artă al României.
Există o sală dedicată sculptorului în care publicul poate admira lucrări precum: Somnul, Danaida, Macheta pilonului Porţii Sărutului, Scaun, Cap de copil, Supliciul sau Rugăciunea, potrivit mnar.arts.ro.

Unele dintre lucrările sale pot fi văzute la Muzeul Guggenheim din Spania, la Muzeul Met din Statele Unite, la Muzeul de Artă Modernă (MoMA) din New York, la Muzeul de Artă Modernă din San Francisco sau la Atelierul lui Constantin Brâncuși din Paris.

Comenteaza