Ziua filmului maghiar la Comedy

Ziua filmului maghiar la Comedy
Ziua dedicată cinematografiei maghiare aduce în faţa publicului clujean un film, “Made in Hungaria”, şi o petrecere cu specific unguresc.

Festivalul Internaţional de Film Comedy Cluj “cinsteşte” secţiunea dedicată filmului maghiar, “Focus Ungaria”, printr-un Gulaş-Party zdravăn, care va marca ziua dedicată cinematografiei maghiare.

 

Secţiunea “Focus Ungaria” din festival cuprinde patru pelicule din diverse perioade, care fac o radiografie succintă a evoluţiei cineaştilor maghiari din 1965 până în 2009. Prima proiecţie în România a filmului “Made in Hungaria” va avea loc la cinematograful Republica azi, de la ora 18.00. Pelicula lui Gergely Fonyo, care va fi prezent în sală ca să răspundă întrebărilor publicului, este un film rock’n’roll din timpul comunismului maghiar.

 

Muzica rock’n‘roll îl reprezintă pe protagonistul Miki  proaspăt reîntors în anii ’60 din SUA în Ungaria. El nu poate înţelege realităţile din societatea comunistă şi nu se poate adapta la regulile stricte impuse de sistem. Influenţele negative ale lui Miki asupra tinerilor din preajma sa vor fi în curând eradicate de un sistem implacabil.

 

Această secţiune dedicată artei filmului  ungar a mai adus la Cluj patru producţii: “Caporalul şi ceilalţi”, un film de Marton Keleti, din 1965, urmat de “Nu murim niciodată” - o comedie din 1993, în regia lui Robert Koltai şi “Cealaltă America” (Un fel de America) un film din 2001, de Gabor Herendi, care ocupă locul I în topul publicului până acum.

Proiecţia de gală a ultimului film maghiar lansat pe piaţă, “Made in Hungaria”, se va lăsa cu un Gulaş-Party la Bastionul Croitorilor,  începând cu ora 20.00. “Circulaţia pe strada Baba Novac va fi închisă. Deşi vremea de afară va fi potrivnică, vom amplasa corturi, iar invitaţii pot savura vinul şi gulaşul în interiorul Bastionului”, a precizat Sorin Dan, directorul festivalului, posibilităţile de “fentare” a prognozei meteo.

 

Secţiunile Comedy

 

în afară de secţiunea Focus Ungaria, Festivalul Internaţional de Film Comedy Cluj mai prezintă pelicule grupate în secţiunile “Retro România” - 8 filme şi “Panorama Filmografiei Franceze” - 14 filme din 1920 încoace.

Comenteaza