Video Foto Cum arăta fosta fabrică de porțelan IRIS Cluj. A produs porţelanuri de lux pentru China și Franța, dar și pentru Ceaușescu

Una din fabricile dispărute ale Clujului este cea de porţelan ,,Iris”. Aceasta a fost construită în anul 1922, fiind prima fabrică de articole de ceramică fină pentru menaj din țara noastră. 

Fabrica Iris din Cluj realiza obiecte de lux din ceramică, nu doar vase de ceramică de menaj. Multe dintre aceste produse de lux, care cuprindeau modele sofisticate din ceramică și decorații făcute cu măiestrie, erau comandate de familii celebre din Occident: politicieni, diplomați, artiști sau patroni de concerne industriale.

(,,Imagini din fabrica de porțelan ,,Iris" Cluj, care produce diverse modele de veselă și vaze, 1962." Deținător: Centrul Național al Cinematografiei.)
 
Se spune că ceramica de lux produsă la Iris concura la târgurile internaționale de profil cu cea din China, Japonia sau Franța. Multe dintre obiectele de ceramică de lux create de fabrica Iris erau destinate soţilor Ceauşescu, membrilor Comitetului Central şi delegaţilor străini. Vazele confecționate de fabrica Iris din Cluj decorează și astăzi unele spații din Casa Poporului.

După căderea regimului comunist, Fabrica Iris intră în declin. Ca să scape de datorii și să o mențină pe linia de plutire, autoritățile române au vândut fabrica unui investitor grec. Dar acesta, în loc să relanseze producția și să găsească noi piețe de desfacere, începe să vândă bucăți de teren aparținând Fabricii Iris și, astfel, mărește criza financiară în care se zbătea cea mai veche producătoare de porțelanuri din țară.

Foști angajați de la Fabrica Iris nu au avut altă soluție decât să dea în judecată patronatul pentru neplata salariilor. Instanțele de judecată le-au dat dreptate. Dar banii care ar fi trebuit să le fie plătiți de lichidatorul PricewaterhouseCoopers tuturor păgubiților, fie ei foști angajați sau bănci creditoare, nu mai existau.

Pe locul unde a fost Irisul în Cluj, acum se află un cartier rezidențial.

Comenteaza