Cum explică Tarcea cele 25 de OUG-uri adoptate în ajunul moțiunii: "Erau pregătite pentru o perioadă mai lungă de timp"

Cum explică Tarcea cele 25 de OUG-uri adoptate în ajunul moțiunii: "Erau pregătite pentru o perioadă mai lungă de timp"
| Foto: Facebook/ Dan Ștefan Tarcea

Viceprimarul Clujului și președintele PNL Cluj-Napoca, Dan Tarcea, a explicat de ce erau necesare cele 25 de ordonanțe de urgență, date de guvernul Orban în ziua precedentă moțiunii de cenzură.

Liderul PNL Cluj-Napoca a arătat că ordonanțele de urgență date de guvernul Orban marți, 4 februarie 2020, au fost pregătite pentru a fi adoptate într-o perioadă mai lungă de timp, nu toate într-o singură zi. Tarcea a afirmat că guvernul, aflat în pericolul de a fi demis prin moțiune de cenzură, a hotărât să rezolve problemele de maximă urgență.

"Cele 25 de ordonanțe de urgență, pe care guvernul a fost nevoit să le dea, aceste ordonane au fost pregătite nu să le dea toate într-o singură zi, ci să fie adoptate într-o perioadă mai lungă de timp, întrucât erau proiecte la care se muncea deja de ceva vreme, dar erau și câteva urgențe. În condițiile în care a trecut această moțiune, guvernul nu mai poate da nicio ordonanță de urgență", a declarat viceprimarul Dan Tarcea.

Președintele PNL Cluj-Napoca a atras atenția asupra câtorva dintre OUG-urile date de guvern, referindu-se aici la probleme din educație și sănătate care necesitau rezolvarea imediată.

"Aș aminti doar câteva dintre acestea: disutăm de ordonanța de urgență pentru decontarea navetei elevilor, era absolut necesar să fie rezolvată problema decontărilor cheltuielilor de la Ministerul Educației, ca urmare a deciziei Curții Constituționale a României, era o chestiune de urgență care nu mai putea să fie dată dacă moțiunea trecea, așa cum s-a și întâmplat. Altă ordonanță de urgență a fost pentru extinderea programului „O masă caldă” în școli. Programul s-a extins de la 50 la 150 de școli, astfel intră în acest program, peste 65.000 de copii.

O altă ordonanță este pentru pregătirea stocurilor de rezervă în situații de epidemii. A apărut acum, pe plan internațional, această epidemie coronavirus și a trebuit să asigurăm suma de 220 de milioane de lei pentru prevenția acestui flagel. O altăordonanță este pentru decontarea intervențiilor medicale din programele de sănătate. Prin această ordonanță, s-au eliminat și coplata contribuțiile personale pentru serviciile medicale, atât la stat, cât și la privat. Deci este interzis ca orice unitate medicală să ceară componente de coplată. Aceasta trebuie să fie asigurată din bugetele naționale", a arătat Tarcea.

Alte ordonanțe trecute în ziua dinaintea trecerii moțiunii de cenzură se referă la finanțarea proiectelor de realizare a rețelelor de distribuție a gazelor naturale, la descentralizarea Programului Operațional Regional sau la modificarea legii achizițiilor publice, prevederi necesare pentru deblocarea proiectelor de lucrări publice care sunt întârziate din cauza birocrației, a spus viceprimarul Clujului.

În final, Dan Tarcea a făcut o paralelă între ordonanțele date în timpul guvernării PNL și cele adoptate de guvernul PSD. "Aș vrea să fac o paralelă cu primele ordonanțe de urgență ale guvernului PSD, care au fost cele legate de legile justiției și de cum pot să fie eliberați infractorii", a adăugat Tarcea.

Guvernul a adoptat în şedinţa de marţi 25 de ordonanţe de urgenţă, printre care OUG privind organizarea alegerilor pentru Camera Deputaţilor şi Senat şi OUG pentru accesul spitalelor private la programele publice de sănătate. VEZI MAI MULTE DETALII AICI!

Comenteaza