Video Cum va arăta trenul metropolitan al Clujului: curse regulate pe axele Cluj-Gherla-Dej și Cluj-Câmpia Turzii

Cum va arăta trenul metropolitan al Clujului: curse regulate pe axele Cluj-Gherla-Dej și Cluj-Câmpia Turzii
| Foto: wittayayut - Depositphotos.com

Viitorul în materie de transport îl reprezintă mobilitatea alternativă pe calea ferată, a declarat primarul Emil Boc. Edilul a explicat conceptul de tren metropolitan la Cluj. Acesta ar urma să asigure legătura între municipiul reședință de județ și celelalte orașe.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a vorbi, la ZIUA LIVE despre importanța trenului metropolitan și a parteneriatului cu Consiliul Județean (CJ) Cluj, care va ajuta comunele să facă față cheltuielilor.

„În Europa, oriunde poposiți într-un oraș important, în Italia la Bologna, în Germania la Berlin, sau în Belgia la Bruxelles, sau și în orașe mai puțin relevante, dar importante, veți găsi aceste noduri intermodale - avion, metrou, tren, autobuz, tramvai interconectate. Și noi, prin ce facem acum, începem să ajungem acolo unde alții au ajuns acum 20-30 de ani", a spus edilul.

Emil Boc este convins că viitorul îl reprezentă mobilitatea alternativă, pe cale ferată.

"Noi ceea ce facem aici, la Cluj, prin axa Huedin-Gherla-Dej, după aceea axa Cluj-Câmpia Turzii, este de a valorifica trenurile care să circule la intervaluri regulate, pentru a avea o mobilitate a forței de muncă. Trenul metropolitan este sursa de extindere a mobilității alternative.

Am avut o discuție instituțională cu președintele CJ Cluj Alin Tișe, care a fost extrem de deschis ca parteneriatul cu Consiliul Județean să se înfăptuiască pentru a prelua o parte din obligațiile legale și financiare pe care comunele ar trebui să le aibă. Și anume să creeze acele stații intermediare pentru trenul metropolitan. Noi vom face tot ce ține de raza municipiului Cluj-Napoca, dar nu putem investi în afara municipiului", a explicat Emil Boc.

Proiectele majore de infrastructură, discutate cu Comisarul European Adina Vălean

Săptămâna trecută, primarul Emil Boc a discutat cu Comisarul European Adina Vălean despre proiectele majore de infrastructură ale Clujului și despre perspective de finanțare.

„Comisarul European Adina Vălean a fost una dintre persoanele care ne-au susținut prin PNRR în vederea implementării proiectelor legate de trenul metropolitan, centură, metrou. I-am prezentat perspectivele acestor proiecte și faptul că ele sunt în fază avansată, la metrou - licitația câștigată, ordin de începere dat, și anul acesta încep lucrările.

La centura metropolitană, tronsonul 1 a fost adjudecat și încep lucrările, tronsonul 2 este în fază finală de licitație, trenul metropolitan este în fază avansată de depunere a documentației pentru finanțare, moernizarea căii ferate Cluj-Bihor, care includ Pasajul de la Tăietura Turcului, este în fază de lucru, conectarea Clujului la autostradă - în fază de lucru, anul viitor în februarie se termină.

Sunt proiecte de infrastructură mature care, evident, unele dintre ele au nevoie în continuare de asigurarea finanțării și am discutat (cu Adina Vălean - n.red.) despre modalitățile prin care în exercițiul financiar următor 2027-2034, care se creionează deja din 2025, se pot identifica soluții de finanțare în continuare pentru aceste proiecte, așa cum practic România s-a angajat prin PNRR în susținerea acestor proiecte verzi nepoluante", a mai spus primarul la ZIUA LIVE.

Adina Vălean a participat, săptămâna trecută, la Cluj-Napoca, la deschiderea Cluj Innovation Days, eveniment cu tema „Inovaţii digitale pentru un viitor sustenabil şi sigur".

Comenteaza