Daniel Metz (NTT Data) despre cum păstrezi un angajat bun: Micile atenții nu mai funcționează / Trebuie să îi oferi sentimentul de apartenență în fața familiei, să se simtă valoros în firmă

Daniel Metz (NTT Data) despre cum păstrezi un angajat bun: Micile atenții nu mai funcționează / Trebuie să îi oferi sentimentul de apartenență în fața familiei, să se simtă valoros în firmă
| Foto: Captură video - Business Days - Facebook

Daniel Metz, Președintele Consiliului de Administrație NTT DATA Romania, a vorbit despre cum trebuie liderul unei companii să își păstreze angajații în firmă fără să folosească doar stimulente financiare.

Daniel Metz, Președinte al Consiliului de Administrație NTT DATA Romania, Doctor Honoris Causa și profesor al Universității Babeș-Bolyai, dar și cadru didactic asociat la Academia Forțelor Terestre din Sibiu, a vorbit despre digitalizare în business și calitățile pe care trebuie să le aibă un lider. La evenimentul „Business Focus 2022 - The Next Level of Evolution", organizat de Business Days, au luat cuvântul mai mulți antreprenori din domeniu.

Daniel Metz este unul dintre cei mai cunoscuți oameni de afaceri din țară. A înființat la Cluj, în 2001, compania EBS (achziționată ulterior de gigantul japonez NTT Data).

Daniel Metz, NTT Data: Manipularea pozitivă cu mese de biliard/ping-pong, Coca-Cola și scaune mai bune nu mai funcționează

În cadrul discursului său, intitulat „Lider autentic vs. (Lider) manipulator...”, Metz a vorbit despre metodele folosite în trecut în compania sa pentru o relație angajator-angajat cât mai bună și despre cum și-a păstrat cei mai buni oameni în firmă. 

„Am trecut în ultimii 25 de ani peste tot feluri de valuri dificile; un val dificil precum astăzi am avut și în trecut. Angajații sau managerii din NTT Data, în momentul în care întâmpină o problemă dificilă, mă întreabă cum să procedăm și cum am făcut eu în trecut, iar eu îi întreb la ce se referă. Îmi spun că este vorba despre presiunea creșterii salariilor cu 20-30%, faptul că fluctuația este mare și că piața a luat-o razna. Apoi eu le relatez cum și eu m-am confruntat cu astfel de faze, chiar în mai multe rânduri, precum și trei faze de plecări (ale angajaților - n. red.) în Germania. Pe atunci eu le ofeream niște mici atenții sau încercam să îi manipulăm, ziceam noi pozitiv. Le mai puneam o masă de ping-pong, undeva pe hol, pentru a le crește motivația sau, dacă într-o filială nivelul motivațional era ridicat, creșteam bugetul pentru scaune de birou. De la mese de 50-60 de euro, la unele de 85 de euro. Asta funcționa cândva, pe vremuri”, a spus Daniel Metz.

Acesta a vorbit despre faptul că aceste metode nu mai funcționează în prezent.

„Astăzi, această manipulare pozitivă nu mai funcționează deloc, acest stil de conducere în care considerăm angajații o masă pe care o putem împinge din stânga în dreapta. Aceștia nu mai reacționează la comenzile cu care eram noi obișnuiți. Venim cu tot felul de măsuri și decizii pe care ei le-au «fumat» deja de prea multe ori ca să mai reacționeze așa cum dorim noi. Le mai punem o masă de ping-pong, le mai dăm și Coca-Cola, nu doar Fanta, dar nu mai funcționează, deoarece ei își doresc altceva”, a subliniat Metz.

Metz: Este important să îi oferi persoanei sentimentul de apartenență chiar în fața familiei sale (...) să se simtă valorizați și respectați

Omul de afaceri a relatat cum și-a ajutat un coleg, căruia i-a dat exemplu o situație similară pe care a întâlnit-o în trecut.

„Când m-a întrebat un coleg cum să procedeze concret în cazul unui manager care dorea să plece pentru că bugetul nu permitea o mărire, i-am dat exemplu cum am procedat eu într-o situație similară. Într-un caz asemănător în trecut, am găsit un context pentru a merge acasă la acel manager și i-am spus copilului său că tatăl lui este foarte important pentru compania noastră (NTT Data Romania - n. red.) și acel angajat a fost foarte mândru, avea sentimentul de apartenență. A funcționat. Nu puteam să îi dau în plus la salariu exact cât cerea, dar faptul că mi-am făcut timp să merg și să vorbesc cu fiul lui și să-i spun acelui copil cât de important este tatăl lui în cadrul companiei a funcționat, iar acel manager este și astăzi în cadrul firmei și sunt mulți astfel de oameni pentru care mi-am luat timp să vorbesc cu familia lor, astfel încât ei să se simtă valorizați și respectați, să poată să meargă acasă cu mândrie pentru faptul că lucrează în acea companie”, a conchis Daniel Metz, Președintele Consiliului de Administrație NTT DATA Romania.

Comenteaza