David: Tinerii nu vorbesc atâta despre patriotism și despre ceea ce fac ei pentru țară. Poate e momentul să vorbească și despre asta

David: Tinerii nu vorbesc atâta despre patriotism și despre ceea ce fac ei pentru țară. Poate e momentul să vorbească și despre asta

Psihologul Daniel David, rectorul UBB Cluj-Napoca, spune că România este terenul unei lupte paradigmatice între profilul său vechi și cel al unei țări moderne și că “în câțiva ani România modernă se va impune, pe măsură ce generațiile acum tinere o să ocupe pârghiile de putere sociale”.

Într-un interviu acordat Edupedu.ro, Daniel David a avertizat că “este o mare greșeală să legăm ideea de patriotism de România veche". Psihologul spune că patriotismul "nu este apanajul celor care reflectă România veche, ci înseamnă să îți iubești limba, poporul, contează păstrarea teritoriului țării, dar valorile pot să fie diferite" și e de părere că "promovarea patriotismului în logica modernă va face mult mai bine României, decât promovarea acestuia prin paradigma veche, care astăzi înseamnă că ești desuet, depășit și izolat în lumea globală”.

"România se află încă într-o fază de luptă paradigmatică între profilul României vechi și profilul României moderne. Dacă în 2015 când am scris 'Psihologia poporului român' încă profilul României vechi era destul de puternic, astăzi lucrurile s-au echilibrat și în câțiva ani România modernă se va impune, pe măsură ce generațiile acum tinere o să ocupe pârghiile de putere sociale.

De asta și vedem jocul ăsta: unele măsuri din România modernă imediat sunt duse înapoi, pentru că nu știi când și unde apar mai puternic cele ale României vechi. E un joc foarte strâns, eu știu că rezultatul este că România modernă va câștiga, dar încă se întâmplă lupte în care România veche mai câștigă. Dar nu sunt câștiguri stabile. 

Și atunci, le-aș spune părinților: inevitabil încep să își educe copiii să fie autonomi, să nu se teamă de incetitudine, ci să o vadă ca oportunitate, sa nu accepte centralizarea, să nu accepte să fie numai pedepsiți și să li se vâneze greșeli. Asta înseamnă a accepta mai degrabă diversitatea, a-ți face vocea ascultată și astea sunt noile modele de educație care sunt împinse. Și e un lucru bun, pentru că ele îi vor face pe copii mult mai acceptați în spațiul vestic. 

Este o mare greșeală să legăm ideea de patriotism de România veche. Patriotismul nu este apanajul celor care reflectă România veche, ci înseamnă să îți iubești limba, poporul, contează păstrarea teritoriului țării, dar valorile pot să fie diferite, iar eu cred că promovarea patriotismului în logica modernă va face mult mai bine României, decât promovarea acestuia prin paradigma veche, care astăzi înseamnă că ești desuet, depășit și izolat în lumea globală. E timpul să vorbești de limbă, popor, patriotism cu curaj în limbaj modern. Foarte mulți din paradigma veche încearcă să inducă în spațiul public ideea că România modernă nu poate să fie un protector al patriotismului și al României și nu e voie să îi lăsăm să facă asta, pentru că lucrurile stau invers: a lega românismul doar de România veche înseamnă o nevalorizare a acestuia în prezent.

Dar trebuie să le spunem și celor care reprezintă România modernă că trebuie să își apere în discurs ideea de patriotism, pentru că poate într-adevăr aceasta nu a fost apreciată public în discurs. Poate că tinerii nu vorbesc atâta despre patriotism și nu vorbesc atâta despre ceea ce fac ei pentru țară. Poate e momentul să vorbească și despre asta, pentru că altfel apare ideea că România modernă nu este apărată de patriotism", a spus psihologul Daniel David, în interviul acordat Edupedu.ro.  

Comenteaza