Directorul zonei Metropolitane Cluj: „În 10-12 ani, vom ajunge la 1 milion de locuitori”

Directorul zonei Metropolitane Cluj: „În 10-12 ani, vom ajunge la 1 milion de locuitori”

Zoltan Coroian, directorul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj, susține că, în România, doar în zona metropolitană Cluj și București, populația este în creștere.

Coroian a vorbit, la un post de radio local, despre situația metroului clujean, și dacă aceasta este soluția viabilă pentru a fluidiza traficul din Cluj-Napoca.

„În momentul de față, la nivelul miezului zonei metropolitane Cluj, adică municipiul Cluj-Napoca, comunele Florești, Baciu, Apahida, până în Gilău, discutăm de o populație de peste 500.000 de locuitori. Cu tot cu studenți, cu tot, ajungem la vreo 550.000. La aceștia se adaugă încă 40-50.000 de cetățeni care folosesc zilnic infrastructura din Cluj-Napoca, nu doar pentru tranzit. Mă refer la cei care trec prin aeoroport, care merg la spitale, ș.a.

Creșterea reală a populației, în ultimii 12 ani, este cam de 5% pe an, la nivelul zonei metropolitane. Asta înseamnă că, în următorii 10-12 ani, probabil vom ajunge la 1 milion de locuitori. Pentru asta trebuie să ne pregătim de acum. Doar în zona metropolitană Cluj și București, populația este în creștere, în restul țării este în descreștere. Problemele în cele două zone sunt altele, totdeauna proiectele trebuie lucrate pentru viitor”, a declarat, la Realitatea FM Cluj, directorul zonei Metropolitane Cluj.

Acesta a mai precizat că lucrările la metrou trebuie începute de acum, pentru că necesită timp, iar când populația va ajunge la acest nivel, metroul să fie deja funcțional.

Întrebat dacă ar fi o soluție acapararea comunelor limitrofe Clujului sub o singură umbrelă, a Consiliului Local Cluj-Napoca, Zoltan Coroian este de părere că, este nevoie de un instrument prin care UAT-urile de la nivelul zonei metropolitante să poată fi coordonate.

„Este nevoie de un instrument pentru coordonarea acestor UAT-uri, atât din punct de vedere al urbanismului, cât și al serviciilor publice. Cetățeanul care locuiește în Florești sau Baciu, nici nu știe unde este limita din localitatea lui cu municipiul Cluj-Napoca, dar nu este treaba lui acest lucru. Pentru cetățean, administrația trebuie să funcționeze unitar.

Atât la nivelul zonei metropolitane Cluj, București sau Timișoara, este această nevoie de a găsi un instrument prin care să se poată coordona UAT-urile de la nivelul zonei metropolitane. Suntem la nivel de tatonări în acest moment. Toată lumea conștientizează această nevoie, legislația nu permite nimic deocamdată, iar toți vin cu soluții și cu propuneri”, a explicat Coroian.

Comenteaza