Foto Doua festivaluri de muzică din Cluj, între cele mai bune din Europa

Electric Castle și Jazz in the Park, două dintre cele mai importante evenimente de muzica din Cluj au câștigat premiile Best Medium-Sized Festival, respectiv Best Small Festival, în cadrul European Festival Awards 2019. Ceremonia de decernare a premiilor European Festival Awards 2019 a avut loc, miercuri seara, in orașul olandez Groningen. Câștigătorii au fost desemnați de un juriu de specialitate și în urma voturilor a peste 300.000 de participanți la festivalurile din 30 de țări.

Categoria Best Medium-Sized Festival a cuprins:

Balaton Sound (Hungary)
Down The Rabbit Hole (The Netherlands)
Electric Castle (Romania)
Let it Roll (Czeck Republic)
Melt Festival (Germany)
OFF Festival Katowice (Poland)
Orange Warsaw Festival (Poland)
Pohoda Festival (Slovakia)
Sea Dance Festival (Montenegro)
We Love Green (France)

Categoria Best Small Festival a cuprins:

Arsenal Fest (Serbia)
Jazz in the Park (Romania)
Leffingeleuren (Belgium)
Maifeld Derby (Germany)
No Sleep Festival (Serbia)
Roadburn Festival (The Netherlands)
SHARPE Festival (Slovakia)
Szene Openair (Austria)
Tauron Nowa Muzyka Katowice (Poland)
Wacken Winter Nights (Germany)

Electric Castle 2019 - La ediția din anul 2019 au participat peste 230.000 de persoane, iar 15.000 dintre acestea au ales să stea în zona de camping. Printre trupele ce au urcat pe scena festivalului s-au numărat Florence and the Machine, 30 Seconds to Mars, Bring Me The Horizon, Limp Bizkit, Mono, Tommy Cash.

Electric Castle se află, în prezent, în pregătirea ediției cu numărul 8, care va avea loc între 15 și 19 iulie, pe domeniul Banffy din comuna Bonțida, Cluj. Primele nume de pe afiș au fost deja confirmate, festivalul surprinzând, din nou, cu nume importante. Printre ele twenty øne piløts, trupa cu cel mai bun album rock al ultimei decade, Foals, cotați unul dintre cele mai bune acturi live britanice, The Neighbourhood, Zhu, Rezz, Fisher, Floating Points și mulți alții.

Jazz in the Park 2019 - Festivalul a înregistrat un record de audiență chiar din ziua deschiderii, când peste 26.000 de persoane au umplut parcul pe întreaga perioadă a zilei și mai mult de 8.000 de oameni au urmărit cu entuziasm concertul susținut pe scena principală de basistul Marcus Miller (US). Pe întreaga durată a festivalului, mai bine de 100.000 de persoane au participat atât la concertele de jazz, cât și la diferitele activități pregătite de organizatori și partenerii acestora în întreg parcul.

Un alt record înregistrat la această ediție a Jazz in the Park este legat și de cumpărarea biletelor neobligatorii pentru Fondul Jazz in the Park. Peste 4.000 de persoane au donat 18.000 euro pentru finanțarea celor trei proiecte culturale care urmează a fi susținute în cadrul Fondului: voucherul cultural care permite persoanelor cu venituri mici primesc bilete gratuite la spectacole de film, teatru, operă sau muzee, programul de terapie prin artă în spitalele din România, inițiat de Create. Act. Enjoy, și Drama 5 – o serie de rezidențe de creație pentru tinerii dramaturgi din România, proiect al teatrului independent Reactor de creație și experiment.

Ediția din 2019 an s-a putut lăuda cu un lineup de excepție, iar publicul venit în Parcul Central s-a bucurat de concertele trupelor Ghost-Note (US), Delvon Lamarr Organ Trio (US), Judith Hill (US), Shai Maestro Trio (IL), Chassol (FR), Tiny Fingers (IL), Festen (FR), Ours Samplus (FR), Hristo Yostov: Jazz Cats (BG), Malox (IL) și Kosmic Blues (RO).

’’Acest premiu marchează pentru noi un checkpoint. Marchează șapte ani de muncă, de sacrificii, de greutăți depășite și de riscuri asumate care au dat roade. Când mă gândesc cum am început, cum a fost prima ediție de festival și unde am ajuns acum, mi se ridică părul pe mână. E plăcut să știi că ești pe un drum bun. Vreau să mulțumesc tuturor celor care ne-au votat și foarte important, tuturor celor care au pus osul la ridicarea acestui festival. Premiul primit e clar unul colectiv și are sute de oameni în spate. Acum, sunt entuziasmat de ce va urma. Preconizăm o ediție și mai bună decât cea de anul trecut și e foarte important să vedem cum maximizăm și onorăm acest titlu pe care-l vom purta timp de un an. Va fi un 2020 excelent!’’, a declarat Alin Vaida, directorul și fondatorul festivalului Jazz in the Park. Între 25 și 28 iunie 2020, Jazz in the Park revine în Parcul Central pentru a opta oară!

De asemenea, la categoria The Brand Activation Award, festivalul Untold figurează datorită campingului bântuit organizat anul trecut la Cluj, KFC (Haunted Camping). Amintim că, în 2015, Untold a primit premiul „Best Major European Festival” la European Festival Awards, fiind pentru prima dată când un festival aflat la prima ediţie câştigă marele premiu. Nici celelalte două festivaluri clujene nu se află la primele nominalizări, însă până în prezent nu au reuşit să câştige la categoriile menţionate. Premiul Best Major Festival a fost câștigat în acest an de Open’er Festival din Polonia.

UNTOLD 2019 - Peste 372.000 de participanţi au fost prezenţi în cele patru zile ale festivalului Untold din Cluj-Napoca, cei mai mulţi fiind înregistraţi în ultima zi, când pe scena principală a urcat invitatul special al ediţiei a 5-a, artistul britanic Robbie Williams. Printre artiştii prezenţi la ediţia a 5-a a festivalului s-au mai numărat 3 Are Legend – Dimitri Vegas&Like Mike şi Steve Aoki, artistul britanic James Arthur, DJ-ul german Tujamo, DJ-ul olandez Armin van Buuren, Manuel Riva, Mike Perry, Ofenbach, Bastille, Danny Avila & Flying Steps, Don Diablo şi Fedde Le Grand. În 2020, festivalul va avea loc între 30 iulie și 2 august. 

Lista completă a câștigătorilor o puteți accesa pe pagina oficială a European Festival Awards - https://www.europeanfestivalawards.org/2019-winners/

European Festival Awards este o sărbătorire anuală a celor mai apreciate festivaluri şi a organizatorilor lor. Totul pornea în 2009, sub tutela Festival Awards Ltd, Yourope şi Eurosnic Noordeslag. Ceremonia include 15 decernări de premii, unele fiind în urma voturilor publicului şi altele jurizate de experţi.

Comenteaza