E mare nevoie de sânge la Cluj, dar puținii donatori sunt nemulțumiți de atitudinea personalului Centrului Regional de Transfuzie Sanguină

E mare nevoie de sânge la Cluj, dar puținii donatori sunt nemulțumiți de atitudinea personalului Centrului Regional de Transfuzie Sanguină

Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj a inițiat la începutul acestei săptămâni, pe pagina sa de Facebook, un nou apel la comunitate pentru donare de sânge. Îndemnul pentru ajutarea semenilor le-a oferit, însă, internauților un prilej să își exprime nemulțumirile. Clujenii se plâng de atitudinea negativă a personalului din cadru centrului de recoltare.

România se află pe ultimul loc în Europa la donare de sânge, iar criza generată de COVID-19 a acutizat și mai mult acest lucru, potrivit experților de la Asociația Națională pentru Protecția Pacienților. O singură unitate de sânge donat poate salva până la trei vieți. Cu toate acestea, în România, statistic, sunt 1,8% donatori, în timp ce în alte țări, precum Danemarca, numărul de donatori voluntari ajunge la 10% din populație. Românii se lasă greu convinși să meargă la un centru de transfuzie sanguină. Astfel, la perioade scurte de timp apar noi apeluri către donatori din partea centrelor locale.

„Fiecare dintre noi are puterea și datoria de a-și ajuta semenii! Vă invităm să faceți o faptă bună.” Acest mesaj a fost publicat pe pagina de Facebook a Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Cluj, însă postarea a stârnit polemici în jurul atitudinii personalului medical. Clujenii au sesizat că angajații Centrului „nu s-a purtat prea frumos”. "Las' că am fost eu să donez și doamna doctor așa mi-a vorbit de parcă mi-ar face o favoare că aș dona sânge", a scris o altă persoană. O donatoare a menționat că „și eu sunt donatoare, dar e aceeași situație cred că la toată lumea. Așa comportament urât are mereu, nu am nimerit niciodată să fie normală, nu plăcută sau empatică”, făcând referire la un cadru medical.

"Am mai auzit oameni plângându-se de aceeași problemă, nici cu mine nu s-a purtat prea frumos când am fost, dar e păcat să nu donăm sânge din cauza unei persoane. Ar fi bine să își schimbe atitudinea! Donatorii fac un bine, nu merg acolo ca să ceara favoruri", a comentat altcineva.

ZIUA de CLUJ a încercat, fără succes, să ia legătura cu un reprezentant al Centrului. La telefoanele menționate pe pagina de Facebook a instituției nu a răspuns nimeni.

Centru Regional de Transfuzie Sanguină se confruntă în continuare cu deficit de sânge. În această săptămână, centrul este deschis de luni până vineri, în intervalul 07:30–13:30. Prioritare sunt grupele B+ și B-, de care medicii au nevoie urgent, pentru a face față cererii din spitale.

(Redactor: Tatiana Untilov)

Comenteaza