News alert Video E OFICIAL! Cine desenează Parcul Est. Boc: "Este un proiect istoric pentru Cluj, plămânul verde al oraşului"

E OFICIAL! Cine desenează Parcul Est. Boc: "Este un proiect istoric pentru Cluj, plămânul verde al oraşului"
| Foto: Arhiva

A fost anunţat câştigătorul concursului internaţional de soluţii pentru amenajarea Parcului Est. Premiile puse în valoare sunt de 6 milioane de lei. Juriul internaţional a ales proiectul câştigător din 27 de propuneri. Acestea vor putea fi vizualizate de către public atât online, pe site-ul oficial al concursului, cât și în expoziția care va fi deschisă la Casino, în Parcul Central Simion Barnuțiu.

S-au înscris în concurs echipe de arhitecţi din România, dar şi Belgia, Bulgaria, Olanda, Franţa, Italia, Marea Britanie. Câştigătorul concursului primeşte 6,2 milioane de lei (contract de proiectare), premiul II - 120.000 de lei, iar premiul III - 60.000 de lei. Contractul urmează să fie semnat în martie. Potrivit lui Ovidiu Cîmpeanu, director în Primăria Cluj-Napoca, lucrările ar urma să înceapă abia în a doua jumătate din 2022.

PREMIUL I - juriul a ales în unanimitate acest proiect. Arhitecţii nu s-au limitat doar la zona studiată, ci au propus soluţii şi pentru îmbinarea parcului cu cartierele învecinate. Metapolis Architects + Atelier Mass + Studio de Peisaj Ana Horhat. Arhitecţii sunt clujeni (cu un colaborator din Belgia, iar această echipă a câştigat şi concursul de soluţii pentru reamenajarea şi modernizarea Cetăţuii).

"A fost o adevărată aventură pentru noi. Vrem să mulţumim oraşului, arhitecţilor şi activiştilor care au făcut să avem parte de acest proiect, tuturor participanţilor care au investit atât de mult efort în acest proces, vrem să mulţumim juriului şi suntem smeriţi.

În toate proiectele ne ancorăm în geografia locală, dar nu ne place să avem o privire rigidă, iar cheia proiectului nostru e de a amplifica ecologia de pe sit, natura este foarte dinamică şi vrem să îi creăm oportunitatea să îşi intre în drepturi în cele mai neobişnuite moduri", a declarat Mircea Munteanu, fondatorul Metapolis.

PREMIUL II – Proiect nr. 107 - OS4996 – Karres en Brands Landschapsarchitecten și Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu. Autor principal: Darius Reznek, Bart Brands, Natalia Gruszczynska, Oana Paraschiv, Justyna Chmielewska, Mathijs Peters, Ida Pedersen (KARRES EN BRANDS). Coautori: Cristina Enache, Alexandra Coltos, Sorina Rusu (UAUIM).

PREMIUL III – Proiect nr. 126 - NO2223 – Norma Arhitectură și Urbanism. Autor principal: Eszter Peter, Alexandru Nicolae Fleșeriu. Coautori: Afrasiabi Dariush Vlad, Filip Oana Antonia, Farkas Kinga, Hrenciuc Andra Gabriela, Stoica Radu Nicolae. Colaboratori de specialitate: Cristina Dudaș, Cristian Tetelea.

De asemenea, juriul a oferit două menţiuni pentru două proiecte care au venit cu idei ce nu puteau fi ignorate pentru acest obiectiv important pentru oraş.

MENȚIUNE SPECIALĂ – Proiect nr. 120 – MI2605 – Starh Arhitectură, Construcții, Design. Autor principal: Florian Stanciu. Coautori: Maria-Iulia Stanciu, Cosmin Gălățianu, Octavian Bîrsan, Roberta Frumușelu, Cristian Beșliu, Cosmin Georgescu. Colaboratori arhitectură: Eduard Untaru, Sebastian Ciulei, David Mihai. 

MENȚIUNE SPECIALĂ – Proiect nr. 108 - SI4510. Fără acord de dezvăluire a datelor.

TOTE PLANŞELE CÂŞTIGĂTOARE, AICI!

Nu în ultimul rând, juriul internaţional a sfătuit municipalitatea clujeană să numească un curator (custode) al viitorului parc, care să fie numit încă de la începutul procedurilor de amenajare a acestuia, care să ţină legătură cu arhitecţii proiectanţi, să supervizeze implementarea propunerilor şi să urmărească evoluţia spaţiului verde în timp. 

"Îi felicit pe toţi cei care participă la acest proiect istoric, suntem la cel mai important proiect vedere al Clujului, plămânul oraşului, vreau să mulţumesc juriului şi avem încredere în alegerea făcută. Acest proiect se încadrează în două linii strategice importante ale oraşului: cea verde şi cea pentru oameni, nu pentru profit. Avem 45 ha care nu sunt pentru betoane şi blocuri, ci pentru spaţii verzi.

La fel se întâmplă şi în Zorilor, Bună Ziua, unde expropriem terenuri pentru parcuri. Vrem dezvoltare prietenoasă cu mediul înconjurător în toată aria metropolitană, să crească spaţiile verzi cu 15%. Există fonduri financiare. Concursurile de soluţii reprezintă cea mai bună soluţie tehnică de calitate, dar vreau să găsesc înţelegere la cei care vor să se facă lucrurile repede; prefer calitate şi nu cantitate", a declarat edilul Emil Boc, în deschiderea conferinţei de presă. 

Concursul internațional de soluții pentru Parcul Est a fost organizat de Primăria Cluj-Napoca în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România

Juriul concursului a fost format din: arhitectul peisagist Catherine Mosbach - fondator Mosbach Paysagistes (Paris, Franța), arh. peis. Peter Veenstra - cofondator al biroului LOLA Landscape Architects (Rotterdam, Olanda), geograful Catherine Franceschi-Zaharia (Paris, Franța), arh. urb. Toader Popescu, specialist atestat, lector al UAUIM (București, România), arh. Radu Tudor Ponta - cofondator al Biroului Republic of Architects, conferențiar al UAUIM (București, România), Cristian Domșa - specialist conservarea biodiversității, consultant în domeniul ecologiei și conservării biodiversității (Cluj-Napoca), arh. Tamina Lolev - partener al Biroului Wolfhouse Productions, cofondator al Nod Makerspace (București, România).

Zona care poarta deja denumirea de Parcul Est are o suprafață de 45,5 ha și cuprinde luciul de apă și malurile Lacului 3, zona fostei pepiniere a Regiei Autonome a Domeniului Public și o porțiune umedă care, alături de o salbă de lacuri, constituie un biotop unic în mediul urban. Noua amenajare va trebui să asigure conservarea habitatului sălbatic, dezvoltat spontan, al zonei.

Totodată, se dorește amenajarea unui parc care să îndeplinească funcțiunile obișnuite pentru acest fel de spații publice și care sa reactiveze social și funcțional zona prin atractivitatea peisajeră a cadrelor create. Prin integrarea în sistemul celorlalte plantații urbane, viitorul Parc Est va urma să devină un nod important în rețeaua verde a orașului și a zonei estice a municipiului.

Scopul concursului a fost găsirea celei mai bune soluții de amenajare și echipare a Parcului Est, ceea ce presupune:

- Protejarea biocenozei existente, inedite într-un habitat urban
- Identificarea unor metode inovatoare de interacțiune vizuală și auditivă cu biotopul protejat, fără a-i perturba procesele naturale
- Amenajarea peisajeră a unor zone de protecție, care să medieze relația dintre grădina publică și biotopul care trebuie conservat: să le despartă fără să le separe
- Amenajarea peisajeră a funcțiunilor de grădină publică cu toate dotările și echipamentele necesare (alei, locuri de odihnă, terenuri de joacă, locuri pentru activități sportive adecvate, iluminat public)
- Creșterea suprafeței foliare cu 200-300%, atingerea unei suprafețe plantate de 60-75% din totalul sitului și augmentarea impactului ecologic asupra ariei de influență
- Realizarea unei zonificări funcționale pentru echipamentele și construcțiile necesare
- Rezolvarea accesibilității și a legăturilor cu spațiile construite și plantate învecinate
- Integrarea malurilor Lacului 3
- Definirea unui nucleu în rețeaua verde a orașului pentru viitoarea dezvoltare pe direcția Sud-Est prin susținerea funcției ecologice a zonei

Dorit de activişti încă din 2013, propus în primul proces de bugetare participativă

Parcul Est a fost propus de specialiști și societatea civilă încă din 2013 şi este proiect câştigător în cadrul programului de bugetare participativă 2017. Arhitectul Vasile Mitrea, artizanul cartierelor orașului şi unul din cei mai apreciaţi specialişti în urbanism, dezvăluie, pentru ZIUA de CLUJ, că proiectul Parcului Est datează încă din anii ‘60, când arhitecta Natalia Helgiu propune Parcul Tineretului, prevăzut cu spații destinate agrementului, cât și pentru activități sportive, dar nerealizat niciodată. Mai multe detalii, AICI! 

Fără aquapark

În acest parc a fost propusă şi realizarea primului aquapark din oraş, însă cetăţenii au convins municipalitatea să renunţe la această idee. În consecinţă, aquapark-ul se va face în Cluj, dar nu pe această locație. “Avem în analiză alte trei zone din municipiu, astfel încât să lansăm în dezbatere publică un proiect care să mulțumească pe toată lumea”, a declarat primarul Emil Boc.

Comenteaza