Apartamente la superofertă, scoase la vânzare de bănci

Apartamente la superofertă, scoase la vânzare de bănci
Ofertele băncilor includ apartamente în oraşele din judeţ la 20.000 de euro sau locuinţe în cartiere exclusiviste în municipiul Cluj-Napoca la peste 90.000 de euro.

Multe dintre proprietăţile din Cluj scoase pe piaţă în circuitul public sunt considerate neinteresante de către cumpărători, unele dintre ele ajungând chiar la al şaptelea termen de licitaţie. Oamenii nu îşi mai permit să plătească ratele la creditele uriaşe făcute în perioada "boom-ului" imobiliar.

Un apartament de trei camere în zona Plopilor va fi scos la licitaţie de Raiffeisen Bank luna viitoare, la un preţ de pornire stabilit după evaluare la 96.000 de euro. Parcarea subterană valorează 7.000 de euro din sumă. Potrivit anunţurilor din piaţă, proprietarii care au apartamente în acelaşi ansamblu (Central Park Residence) solicită 86.000 sau 92.000 de euro pentru apartamente cu două camere, iar o locuinţă de trei camere a fost scoasă spre vânzare la un preţ de 140.000 de euro.

Un apartament tot de trei camere, dar pe strada Primăverii, în cartierul Mănăştur, are un preţ de pornire de 52.500 de euro la licitaţia anunţată de BRD, tot pentru luna viitoare. La un preţ de trei ori mai mare va fi pusă pe piaţă o casă de cărămidă în Mărăşti, evaluată la 160.000 de euro. Casa are o suprafaţă utilă de 104 mp, dar şi un teren de 411 mp. Şi UniCredit Ţiriac are bunuri executate silit în Cluj: un apartament de două camere de pe strada Migdalului are un preţ de pornire de 37.500 de euro la licitaţie.

La preţuri mult mai mici pot fi achiziţionate proprietăţile din afara municipiului Cluj-Napoca. Un apartament de două camere din Dej a fost evaluat la 28.700 de euro. Acesta a ajuns însă în mai la al şaptelea termen de licitaţie, iar preţul de evaluare va fi redus cu 25%, astfel încât preţul de pornire va fi de 21.525 euro. Un apartament de o cameră din Turda evaluat la 62.700 de lei, dar aflat la al doilea termen de licitaţie va avea un preţ de pornire de 47.000 de lei. Ambele sunt pe lista de vânzare pentru bunuri aflate în executare silită a Volksbank.

Nici în aceste condiţii, cumpărătorii nu se prea "bat" în licitaţii. "Oferte sunt destul de multe, dar nu se prea vinde. Aceasta este situaţia din piaţă, nici chiar cei care au bani nu se grăbesc să cumpere. Sunt mulţi oameni cu probleme financiare dispuşi să reducă considerabil preţurile, dar îşi găsesc singuri cumpărători şi fac tranzacţia direct la notar. O altă chestiune care face aceste licitaţii mai puţin interesante ţine de proceduri. Chiar dacă dobândeşti prin licitaţie publică o proprietate, orice parte implicată poate depune contestaţie, iar procesul se extinde. Există riscuri şi aici, ca în orice astfel de procedură", spune executorul bancar Marius Sin. "Eu cred că în două-trei luni se vor reporni piaţa şi creditarea şi vor avea de câştigat şi cei care au construit, şi cei care vând", consideră Sin.

Băncile afişează oferte de proprietăţi imobiliare, apartamente, case, terenuri, dar unii specialişti imobiliari spun că cele mai bune oferte se tranzacţionează în cadru restrâns. "Proprietăţile foarte bune se rezolvă în interior, iar celelalte ajung la executori. Există interes pentru imobile executate silit din partea celor care au lichidităţi. Sunt situaţii când după primele două termene de strigare se ajunge la un preţ foarte agreabil", spune Sanda Moldovan, preşedinte al Filialei Cluj a Uniunii Naţionale a Agenţiilor Imobiliare.

 

 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza