Cauţiune pentru contestarea licitaţiilor

Cauţiune pentru contestarea licitaţiilor
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a adoptat proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 76/2010 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii.
Astfel, conform noilor prevederi, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor este obligat să se pronunţe în termen de 20 de zile de la data primirii dosarului de achiziţie publică de la autoritatea contractantă cu privire la toate contestaţiile formulate. O altă modificare prevede că ofertele care sunt sub 85% din valoarea estimată a contractului respectiv vor fi descalificate. De asemenea, este prevăzută obligativitatea plăţii unei cauţiuni în ipoteza contestării procedurilor de achiziţie publică “pentru a preveni abuzurile practicate de unele firme de apartament”, după cum se arată într-un document al preşedintelui Comisiei juridice, Daniel Buda.

Totodată, conform sursei citate, în cazul atribuirii contractelor de publicitate media, cu o valoare anuală cumulată, fără taxa pe valoarea adăugată, estimată ca fiind mai mare decât echivalentul în lei a 15.000 de euro, autoritatea contractantă are obligaţia de a publica un anunţ de participare şi un anunţ de atribuire, în sistemul informatic. Preşedintele Comisiei juridice a precizat că, graţie acestor modificări, se va ajunge la o absorbţie mai mare a fondurilor europene.

Măsurile sunt privite pozitiv şi de către autorităţile publice contractante. Primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, a precizat că propunerile privind contestaţiile şi valoarea propunerilor faţă de valoarea contractelor au plecat de la Cluj. “Cele trei propuneri sunt pornite de la noi, de la Cluj. Noi oricum publicăm orice anunţ. Şi la mass-media mi se pare corectă formularea, în virtutea transparenţei”, a declarat Apostu. Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a declarat că noile prevederi pun un echilibru între autoritatea publică contractantă şi partea privată, în sensul eliminării posibilităţii abuzurilor din ambele părţi. “Pe de o parte, autoritatea publică are obligaţia publicării anunţurilor de participare şi atribuire, iar pe cealaltă parte, cei care depun contestaţii se vor gândi de două ori”, a declarat Tişe.


⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza