Cinci companii clujene în fruntea topului naţional

Cinci companii clujene în fruntea topului naţional
Nokia România, Terapia Ranbaxy, EnergoBit, IF Tehnologii şi Colonia Energie s-au clasat pe primul loc în clasamentul realizat de Camera de Comerţ şi Industrie a României.
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitaţi pagina principală ZIUA DE CLUJ
Colonia Energie, IF Tehnologii, EnergoBit, Terapia Ranbaxy şi Nokia SRL au urcat pe prima poziţie la nivel naţional în domeniile în care activează, potrivit clasamentului realizat de Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR). Alte 37 de companii au intrat în topul primilor 10 agenţi economici alcătuit pe fiecare sector de activitate în parte.

La baza realizării topului naţional au stat clasamentele întocmite la nivelul fiecărui judeţ, atât pe sectoare de activitate, cât şi pe dimensiunea societăţii. Cu ajutorul unei aplicaţii informatice au fost procesate date financiare de la 617.657 de agenţi economici, cei 260 de premianţi fiind selectaţi numai din primele locuri pe judeţ. Indicatorii după care s-a făcut ierarhizarea au fost cifra de afaceri netă, profitul brut din exploatare, rata profitului, eficienţa utilizării capitalului angajat şi cea a resurselor umane.

Întreprinderi foarte mari: Nokia România


S-a situat pe prima poziţie la categoria întreprinderilor foarte mari din sectorul industriei de echipamente electrice şi optice. Datele financiare arată că la finalul anului trecut avea o cifră de afaceri de 4,35 miliarde de lei şi venituri de 4,48 miliarde. Profitul brut al producătorului de telefoane mobile a fost de 192 de milioane de lei, iar profitul net, de 159 de milioane. La sfârşitul anului trecut număra 1.670 de angajaţi.

Întreprinderi mari: Terapia Ranbaxy

Acoperă sectorul produselor şi preparatelor farmaceutice. A reuşit să închidă anul 2009 cu o cifră de afaceri de 260,5 milioane de lei şi cu venituri de 266,1 milioane. Profitul brut a ajuns la 49 de milioane, iar cel net, la 38 de milioane. La sfârşitul lui 2009 Terapia avea 782 de angajaţi. Marja de profit brut atinsă a fost de 18,8%, iar cea de profit net, de 14%. “Pentru noi, 2009 a fost un an groaznic, cu suprareglementări dăunătoare industriei. Nu ne-a lovit doar criza, ci şi statul. Situaţia s-a ameliorat în 2010, am crescut performanţa la export. Medicamentele fabricate la Cluj se vând acum în toată Europa, iar Faringosept a intrat în întreg spaţiul ex-sovietic. Am adoptat o politică de prudenţă financiară. Anul acesta am reuşit să sistăm restructurarea şi disponibilizările, iar în 2011 vom angaja cel puţin 50 de persoane”, ne-a declarat directorul general Dragoş Damian.

Întreprinderi mijlocii: EnergoBit

A ocupat prima poziţie în sectorul construcţii şi lucrărilor de instalaţii. Cifra de afaceri a fost de 410 milioane de lei, iar rata profitului brut, de 10%. Societatea are 420 de angajaţi. “2009 a fost un an foarte bun, din inerţia investiţiilor de dinainte de criză. În 2010 s-au redus semnificativ lucrările din sectorul industrial al construcţiilor. Iniţial, ne aşteptam la o creştere de 10%. Vom fi la nivelul lui 2009 din cauza întârzierilor administrative de la parcul eolian Fântânele-Cogealac”, spune vicepreşedintele Pal Peter.

Întreprinderi mici: IF Tehnologii


Se menţine pe primul loc în grupa industriei de echipamente speciale. Conform datelor publicate de Romanian-companies.eu, societatea specializată în servicii de incinerare a încheiat anul 2009 cu o cifră de afaceri de aproape 1,36 miliarde de lei şi cu un profit brut în creştere, de peste 700.000 de lei. La sfârşitul lui 2008 compania număra 12 angajaţi.

Întreprinderi mici: Colonia Energie

Producătorul de energie termică şi electrică în cogenerare a închis anul trecut cu o cifră de afaceri de 32,1 milioane de lei, în creştere cu 2,53% faţă de 2008.Veniturile au fost de 32,2 milioane. Profitul brut s-a cifrat la 3,2 milioane de lei, iar profitul net, la 2,6 milioane. Firma avea 12 angajaţi.

Cele mai puternice companii din ţară


(întreprinderi foarte mari)

Auto: Automobile-Dacia (Argeş)
Maşini, echipamente: Arctic (Dâmboviţa)
Echipamente electrice: Nokia România (Cluj)
Construcţii: Energomontaj (Bucureşti)
Fabricare medicamente: Antibiotice (Iaşi)
IT: Oracle România (Bucureşti)
Telecomunicaţii: Orange (Bucureşti)
Metalurgie: Alro (Olt)
Textile: Staff Collection (Bucureşti)
Gaze naturale: Romgaz (Sibiu)

SURSA: CCIR


⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza