Clujul comercial: magazine în malluri şi supermarketuri de cartier

Clujul comercial: magazine în malluri şi supermarketuri de cartier
Oraşul are o suprafaţă comercială la 1.000 de locuitori de patru ori mai mare decât media naţională, fiind unul dintre cel mai bine cotate din ţară din acest punct de vedere.
Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

Jucătorii importanţi din retailul de modă aleg mallurile, lanţurile de magazine supermarket, discount şi bricolaj se extind în cartiere, iar în centrul Clujului se fac relocări.

Piaţa locală din România a ajuns la 101 mp de spaţii de retail modern la 1.000 de locuitori, luând în calcul inclusiv centrele comerciale şi parcurile de retail, potrivit datelor CB Richard Ellis. Există însă oraşe unde media este de patru ori mai mare, printre acestea numărându-se şi Cluj-Napoca, cu 454 mp/ 1.000 locuitori, oraş aflat totuşi în urma Piteştiului, care contabilitează 500 mp/1.000 locuitori. Pentru 2011, specialiştii aşteaptă extinderea lanţurilor de retail de tip supermarket sau discount, dar şi a celor de bricolaj.

"Capitala este destinaţia principală pentru expansiune, atât pentru retailerii internaţionali, cât şi pentru cei naţionali. Aceştia se uită însă atent la toate oraşele mari din Romania, inclusiv la Cluj-Napoca, un oraş cu o populaţie de peste 300.000 locuitori, cu venituri peste media ţării. A se vedea interesul unor branduri precum Decathlon, Dedeman, C&A, Lidl pentru Cluj. Companiile interesate de extindere sunt magazinele de proximitate şi supermarketurile (precum Carrefour Market), magazinele de Do-It-Yourself (Dedeman, ce va deschide în prima parte din 2011) şi magazinele de discount (precum Lidl)", menţionează Luiza Moraru, şef departament retail la CBRE.

Pe segmentul de retail de îmbrăcăminte cele mai importante intrări pregătite pentru 2011 la Cluj-Napoca sunt cele ale H&M şi Massimo Dutti (în Iulius Mall), potrivit informaţiilor ZIUA de CLUJ. "Magazinele de fashion, accesorii, îmbrăcăminte sunt interesate de centrele comerciale, magazinele de proximitate, unităţile de tip food&bar, iar magazinele de servicii sunt interesate de locaţii stradale", precizează Moraru.

Din cauza retragerii unor retaileri şi a lipsei de interes din partea altora noi, multe dintre spaţiile comerciale din centrul oraşului rămân cu vitrinele decorate cu imagini ale Clujului vechi (obligativitate impusă prin regulament de către administraţia locală pentru unităţile neocupate). Totuşi, nivelul chiriilor a scăzut în ultimii doi-trei ani, iar ofertele pentru spaţii din zonele centrale şi ultracentrale variază între 10 şi 30 euro/mp, în vreme ce în 2007-2008 se solicitau până la 50-70 euro pentru centrul oraşului.

Fosta agenţie a Raiffeissen din Piaţa Mihai Viteazul se poate închiria cu 30 de euro/mp plus TVA, iar spaţiul din vecinătatea primăriei, de unde a plecat Garanti Bank, costă 20 euro/mp. O agenţie bancară va funcţiona însă tot în centru: noua unitate se află în curs de amenajare pe Bulevardul Eroilor, într-un spaţiu de unde anul trecut s-a retras magazinul Nike. "Vânzările din centrul oraşului nu merg foarte bine, dar am renegociat chiriile la un nivel potrivit cu realităţile actuale ale pieţei, aşa că, deocamdată, ne păstrăm magazinele din centru. Chiriile sunt la jumătate faţă de 2007-2008", spune Adrian Câzu, directorul reţelei de magazine Benvenuti, cu două spaţii în centrul oraşului.

Multe proiecte de retail amânate

Potrivit analizei anuale a evaluatorilor de la Darian, spaţiile de la străzile comerciale au ajuns în 2010 la chirii de 35-40 euro/mp/lună, faţă de 38-45 euro în 2009. Clujul este şi pe acest segment cel mai scump oraş din ţară (Constanţa şi Timişoara au 30-35 euro/mp). "Proiectele de noi spaţii mari de retail existente au fost amânate. Există în ofertă spaţii noi în special la parterele unor blocuri de apartamente nou- construite, fie în cartiere, fie în zonele centrale, care însă îşi găsesc cu greu chiriaşi. Există în derulare sau pregătire investiţii noi (pe segmentul de bricolaj Dedeman şi Baumax au proiecte pentru anii viitori, Dedeman fiind deja demarat)", conform Darian.

 

 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza