Constructorii clujeni se asociază pentru a avea succes la licitaţii

Constructorii clujeni se asociază pentru a avea succes la licitaţii
Gruparea constructorilor pentru a crea proiecte şi a atrage investiţii străine sau promovarea la export a antreprenorilor locali prin colaborarea cu cetăţeni români care activează în domeniu în afara ţării sunt soluţii pentru revigorarea sectorului construcţiilor, consideră reprezentanţii Patronatului Societăţilor din Construcţii (PSC), aflaţi la Cluj pentru o întâlnire a specialiştilor din domeniu.

Pe de altă parte, clusterul clujean al constructorilor, deşi constituit, nu a fost încă activat oficial. "Susţinem gruparea pe clustere, pentru a crea proiecte pe care să le «vindem» mai departe", a menţionat Tiberiu Andrioaiei, vicepreşedinte PSC. "În cazul unor investiţii mari, companiile româneşti trebuie să înţeleagă că este necesară crearea de asocieri, că azi poţi să fii în competiţie cu o companie, iar mâine în asociere pentru a accesa un proiect de anvergură, mai ales acum când firmele străine vin tot mai mult în România", a completat Cristian Erbaşu, preşedintele PSC.

O astfel de structură, asociaţie-cluster, s-a înfiinţat la Cluj sub umbrela Asociaţiei Române a Antreprenorilor din Construcţii (ARACO) încă din 2008, dar ea nu este funcţională. "Nu aş putea să spun exact de ce nu funcţionează această asociere, probabil nu a fost momentul. Important este că există nişte legături între companiile din domeniu, care funcţionează, chiar dacă nu neapărat sub numele asociaţiei sau al ARACO. La marile licitaţii se asociază de obicei trei-patru firme pentru a avea acces la lucrările importante", spune Dorin Oltean, director general al TCI Contractor General, una dintre companiile din asociaţie.

Principalele oportunităţi vin din proiectele realizate prin fonduri europene, din cele ale companiilor private care se extind, din cele realizate în sistem de parteneriat public-privat şi din proiectele susţinute de autorităţile centrale şi locale. "Acestea sunt ultimele pe care ne bazăm", a precizat Erbaşu. Programul de reabilitare termică ar putea da de lucru constructorilor, iar investiţiile din infrastructură sunt încă aşteptate inclusiv în zona Clujului. Organizaţia susţine în perioada martie - aprilie o serie de conferinţe locale, cu două teme majore: dialogul social cu partenerii locali şi atragerea investiţiilor străine care pot ajuta la revigorarea industriei construcţiilor. Evenimentul a reunit autorităţi locale, constructori, arhitecţi şi membri ai comunităţii de afaceri.

 

 

Comenteaza