Cum a căzut piaţa imobiliară în 2010

Cum a căzut piaţa imobiliară în 2010
Preţul mediu al apartamentelor vechi din Cluj-Napoca s-a diminuat cu 36%, iar al celor noi, cu 26%, conform Darian. Cu toate acestea, Clujul are cele mai mari preţuri, după Bucureşti.
Preţurile apartamentelor vechi au înregistrat anul trecut o scădere în euro de 36,3% faţă de 2008, iar cele pentru locuinţele noi de 26,1%, potrivit Darian, unul dintre cei mai importanţi jucători din piaţa de evaluare. Au scăzut şi preţurile de vânzare, şi chiriile. Compania clujeană realizează şi un indice imobiliar calculat pe bază de tranzacţii încheiate.

Cele mai mari preţuri medii unitare atât la apartamentele vechi, cât şi la cele noi s-au înregistrat în Bucureşti, cu 1.089, respectiv 1.309 euro/mp, pe locul al doilea situându-se municipiul Cluj-Napoca, cu 1.045 şi 1.026 euro/mp, arată analiza Darian. “Şi Clujul, şi Bucureştiul au fost oraşe cu «bubble» imobiliar mare. Au plecat de sus şi, chiar dacă preţurile au scăzut puternic, tot aceste oraşe au rămas sus”, explică preşedintele Darian, Adrian Crivii. În Cluj-Napoca preţul mediu unitar al apartamentelor în semestrul II (S2) 2010 a înregistrat o scădere cu 1,9% faţă de S1. Apartamentele noi au fost în medie cu 1,8% mai ieftine decât apartamentele vechi, Clujul fiind printre puţinele oraşe dintre cele 27 analizate la care preţurile unitare medii la apartamentele vechi sunt mai mari decât la cele noi.

Faţă de 2008, an în care se atingeau maxime de preţuri, dar apăreau şi în România primele semne ale crizei imobiliare, preţurile apartamentelor au scăzut cu până la 36%. “Comparând preţurile din intervalul 2010 - 2009, la apartamentele vechi se constată o evoluţie negativă de aproximativ 9,8%, în timp ce pentru apartamentele noi se constată tot o scădere, dar de 8,8%. În ceea ce priveşte nivelul chiriilor, acestea au scăzut cu 14,9% la apartamentele vechi şi cu 14,1% la apartamentele noi. Comparând preţurile din perioada 2010 - 2008, la apartamentele vechi, se constată o evoluţie negativă de 36,3% raportat la moneda euro şi de aproximativ 26,7% la moneda naţională, în timp ce pentru apartamentele noi această scădere a fost de 26,1% raportat la moneda euro şi de aproximativ 14,9% raportat la moneda naţională. În ceea ce priveşte nivelul chiriilor, acestea au scăzut cu 30,2% la apartamentele vechi şi cu 25,5% la apartamentele noi”, arată datele transmise pentru ZIUA de CLUJ.

Pentru perioada următoare, specialiştii anticipează creşterea numărului de executări silite. “Nivelul cererii solvabile va depinde în continuare de posibilitatea obţinerii finanţării şi de posibilitatea persoanelor fizice de a-şi achita ratele, strâns corelată cu veniturile pe care le obţin. Creşterea în continuare a şomajului, respectiv reducerea salariilor vor avea un efect negativ. Se poate anticipa o creştere a ofertei pe fondul creşterii numărului creditelor neperformante ale băncilor şi al necesităţii de a executa garanţiile”, spun evaluatorii.

Studiul “Evoluţia pieţei imobiliare” este lansat pentru al treilea an consecutiv şi are la bază tranzacţiile imobiliare din România, din 20 de oraşe. Analiza prezintă indicele propriu Darian, concentrând date de pe parcursul anului 2010 şi comparaţii cu nivelurile atinse în 2008 şi 2009. “Pe parcursul anului 2010 ne-am confruntat cu o scădere generală a preţurilor pentru toate tipurile de proprietăţi. Cererea din sfera rezidenţială a scăzut la jumătate faţă de 2009 din cauza faptului că băncile nu au mai acordat credite atât de uşor ca în trecut. Dacă până în 2008 preţurile pentru apartamentele scoase la vânzare aveau de cele mai multe ori preţuri ce păreau ireale, se pare că această criză a avut şi efecte pozitive prin aducerea acestor preţuri la valori mai «pământeşti», fiind mai apropiate de realitate”, consideră Crivii.

Indicele calculat la nivelul celor mai importanţi poli de dezvoltare (inclusiv Cluj-Napoca) arată un preţ mediu de 863 euro/mp pentru apartamentele vechi în semestrul II din 2010 şi de 950 euro/mp pentru cele noi. În Cluj-Napoca preţul mediu unitar trece de 1.000 de euro: cel al apartamentelor vechi a fost în S2 din 2010 de 1.045 euro/mp, iar cel al apartamentelor noi, de 1.026 euro/mp. Indicele surprinde variaţia preţurilor de tranzacţionare pentru apartamente, având ca punct de pornire tranzacţiile din baza de date proprie a companiei, de 20.000 de operaţiuni. Darian calculează patru indici: unul naţional şi trei secundari (unul pentru Bucureşti, un altul pentru 15 oraşe mari şi un al treilea pentru cele mai mici). Un alt indice calculat la nivelul oraşelor importante din ţară este cel realizat de Imobiliare.ro. Acesta se referă însă la preţurile apartamentelor de vânzare intermediate prin portal, şi nu la preţuri de tranzacţionare.

Cheia este tot la bănci

“Anul 2011 ar putea cunoaşte o corecţie severă de preţuri pe segmentul rezidenţial în situaţia în care băncile vor decide să pună spre vânzare toate apartamentele pe care le-au executat deja. Considerăm că băncile nu vor pune pe piaţă aceste imobile decât în momentul în care condiţiile de finanţare din partea lor se vor mai relaxa, fapt ce va facilita vânzarea acestor imobile. Tendinţa de scădere a preţurilor se va apropia de punctul terminus spre sfârşitul anului, când piaţa se va stabiliza”, preconizează Darian.

Comenteaza