Cum pariază un tânăr clujean pe agricultură: un teren agricol nelucrat de 10 ani, cultivat ecologic VIDEO

Cum pariază un tânăr clujean pe agricultură: un teren agricol nelucrat de 10 ani, cultivat ecologic VIDEO
Florin Baci are 28 de ani, este student la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca şi este unul dintre puţinii care pariază pe agricultură: pe un mic teren în apropiere de Sânnicoară, nelucrat de zece ani, vrea să facă agricultură ecologică, folosind doar metode şi produse naturale.


"Vreau să produc anul acesta o varietate mare de legume într-un sol natural, proces în care nu voi folosi substanţe chimice industriale, fie ele pesticide, fungicide, îngrăşăminte sau alte asemenea produse", spune el.

 

Baci vrea să asigure săptămânal o producţie de 3.5 - 4.5 kilograme de legume. Lucrările agricole au început deja, în urmă cu o lună, iar la munca agricolă s-au înscris mai mulţi voluntari. "Până acum doar două zile am lucrat singur, în rest tot timpul am avut prieteni şi voluntari care m-au ajutat", spune el pentru ziuadecj.ro. Baci a fost nevoit să renunţe la majoritatea terenului pe care voia să-l cultive cu legume: din planurile iniţiale de 40 de ari de teren, Baci cultivă acum plante pe doar 5 ari. "Ar fi fost prea mult pentru un singur om", a spus el.


Legumele, 20 de soiuri, urmează să fie livrate în Cluj-Napoca şi în împrejurimi pe bază de abonament, care costă 35 de lei pe săptămână, contravaloarea a 3-4 kilograme. "Deocamdată nu prea am abonaţi, decât nişte prieteni", a explicat Baci.

"Un bade ce se plimba cu oile a cerut un pahar cu apa şi se tot mira de ce am lucrat noi, până la urmă nu s-a abţinut şi ne-a întrebat, tare nelămurit, de ce făcusem straturile astea. După ce i-am spus că vrem să punem legume a dezaprobat şi a început să ne povestească cum cultivau ei legume pe malul acesta al Someşului pe vremea lui nea Nicu şi cum stropeau ei legumele din avion, cum produceau un surplus de legume pe care le aruncau mai pe urmă în Someş pt că nu le puţeau valorifică. Se uită iar la straturile noastre şi zice tare simpatic că pe vremea când era el tânăr n-ar fi putut convinge pe nimeni să facă o astfel de muncă, zice că ar fi fost treabă unor ocnaşi să facă astfel de munci. Într-un final a plecat dând din umeri tare nedumerit şi cu o sticlă de apa", a povestit Baci pe blogul dedicat activităţii din Sânnicoară.

Amintim, acest sistem al abonamentului pentru un "coş săptămânal" cu legume certificate bio a fost testat în mai multe rânduri la Cluj, până acum. Unul dintre acestea a fost implementat de grupul Agroecologica, înfiinţat încă din 1994 la USAMV, în 2009, sub numele "Coşul Ţărănesc". La acea oră funcţiona deja un sistem identic implementat de magazinul de produse bio "Coşul Verde". Vezi aici cu ce rezultate. Agroecologia, primul grup de agricultori ecologici din ţară, a fost creat în 1994 de către un grup de studenţi şi profesori ai USAMV Cluj, între care şi Dacian Cioloş, actual comisar european pentru agricultură. Astăzi Agroecologia are 154 de membri, în mare parte agricultori certificaţi sau în conversie la agricultura ecologică. Grupul a fixat la momentul lansării, în februarie anul trecut, un preţ de 500 de lei pe săptămână, preţ considerat mare de potenţialii consumatori.

Conform unor surse, acest sistem a fost implementat încă din 1991 la Cluj de un grup de grădinari care cultivau suprafeţe mai mici de teren, cu legume.

Vezi aici cine este Florin Baci

 

Vezi aici cum arată grădina lucrată de Florin Baci

Comenteaza