Fiscul vânează analiştii, artiştii şi jurnaliştii

Fiscul vânează analiştii, artiştii şi jurnaliştii
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a declanşat inspecţii fiscale la persoanele fizice care au avut în perioada 2006-2010 venituri impozabile din activităţi independente, drepturi de proprietate intelectuală şi contracte de colaborare peste plafonul de scutire de la plata taxei pe valoarea adăugată (TVA) prevăzut de legislaţia aplicabilă în perioada respectivă.

Conducerea ANAF a transmis că a constatat că există persoane fizice care, deşi au depăşit plafonul de scutire de la plata TVA, nu s-au înregistrat în aceste scopuri şi, pe cale de consecinţă, nu ar fi plătit taxa cuvenită la bugetul de stat. Printre persoanele verificate se numără jurnalişti, analişti financiari, analişti politici, artişti şi moderatori de emisiuni de televiziune. Plafonul minim anual pentru aceşti contribuabili este de 35.000 de euro.

"Cu toate că suntem conştienţi de atacurile mediatice la care suntem şi vom fi expuşi în urma acestor inspecţii fiscale, verificările vor continuă până la ultima persoană. Nimeni nu este mai presus de legea fiscală. Persoanele fizice care au obţinut aceste venituri şi au depăşit plafonul prevăzut în lege aveau obligaţia de a se înregistra ca plătitori de TVA la organele fiscale de care aparţin. Ar fi trebuit să-şi onoreze obligaţiile faţă de stat conform reglementărilor legale în vigoare", a explicat preşedintele ANAF, Sorin Blejnar. Acesta a fost acuzat în ultima perioadă, în repetate rânduri, atât de oameni politici din opoziţie, cât şi de foşti şi actuali angajaţi că ar fi "regina" corupţiei din vămi. Şeful ANAF a respins acuzaţiile şi a susţinut că asupra sa are loc o presiune mediatică.

(D.E.)

 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

Comenteaza
loading...