Marcel Piteiu, Romgaz: “South Stream va trece prin România”

Marcel Piteiu, Romgaz: “South Stream va trece prin România”
Directorul companiei naţionale de gaze naturale, prezent la Cluj, susţine că depistarea de noi resurse şi intrarea pe pieţele externe sunt direcţiile în care aceasta va acţiona în 2011.

Directorul general al companiei Romgaz Mediaş, Marcel Piteiu, a explicat, pentru ZIUA de CLUJ, care sunt priorităţile societăţii în acest an şi în ce stadiu se află marile proiecte energetice din zonă.

Ce investiţii a planificat Romgaz pentru 2011?
Am avut investiţii de 900 de milioane de lei anul trecut, iar pentru 2011 avem alocate în acest scop 800 de milioane de lei. Majoritatea investiţiilor merg spre explorare geologică şi prospecţiuni, modernizarea spaţiilor de comprimare, creşterea perfor-manţelor depozitelor de înmagazinare - ceea ce ar însemna extragerea unei cantităţi mari într-un timp scurt - şi modernizarea bazelor de producţie. Spre exemplu, noi am participat la o licitaţie pe platoul continental al Mării Negre, alături de Petrom, dar am pierdut. Nu am stat cu mâinile în sân. Am luat legătura cu Lukoil, am avut o discuţie, la Bucureşti, cu vicepreşedintele companiei, prin care am bătut palma pentru 10% din proiect. Prima discuţie a fost numai cu Lukoil. Ei mai au însă un partener american şi am obţinut promisiunea ca, după discuţii cu aceştia, să ajungem la 30% din proiect. Mai avem o ofertă din partea Chevron, care a concesionat un perimetru în Dobrogea. Este o chestie mai mult de cercetare, dar nu de neluat în seamă pentru că acum, în lume, marea producţie se face din gaz neconvenţional, adică extragerea gazelor din zăcăminte cu permeabilitate scăzută.

Cum stăm cu rezervele naţionale de gaze naturale?
La ora actuală, stăm bine, atât cât se poate, fiindcă fiecare zăcământ are un declin. De aceea investim foarte mult în cercetare geologică şi în explorare. Vrem să găsim în România tot ce se poate găsi şi, după aceea, ca orice mare companie petrolieră din lume, chiar în afară, pentru a ne întregi portofoliul de rezerve, ba chiar să îl creştem. În prezent, 41% este gaz de import.

Ce planuri de dezvoltare externă aveţi?
În acest moment, avem ca pieţe externe Polonia şi Slovacia. Chiar avem o sucursală la Bratislava, unde am concesionat zăcăminte pe care facem cercetare geologică, explorare. Avem discuţii destul de înaintate cu Ministerul Resurselor Naturale din Kurdistan despre 9-10 zăcăminte, urmând să le facem o ofertă. Este foarte important fiindcă, în opinia mea, Kurdistanul este o sursă importantă pentru proiectul Nabucco.

Veţi mai cumpăra gaz de pe Bursa de la Viena?
Avem oameni specializaţi, pe care i-am trimis la cursuri la Bursa de la Viena. Am cumpărat o cantitate mică, la deschiderea conductei Szeged-Arad, şi continuăm anul acesta în funcţie de negocierile pe care le avem cu consorţiul de pe zăcământul Şah Deniz din Marea Caspică, pentru că, din păcate, acum echipa este mai restrânsă şi ocupată cu partea aceasta de Mare Caspică.

În ce stadiu se află proiectul Azerbaidjan-Georgia-România Interconnector (AGRI)?
S-a semnat declaraţia politică anul trecut, la Baku, s-a înfiinţat compania de proiect cu sediul în Bucureşti, din care mai fac parte compania naţională de gaze a Azerbaidjanului şi compania naţională a Georgiei, iar, de săptămâna trecută, şi firma MVM din Ungaria. AGRI este foarte important pentru noi, fiind o altă sursă decât gazul rusesc. Din punctul meu de vedere, nu este un competitor pentru proiectul Nabucco, care are un alt acţionariat, alte surse. Este foarte important că exploatăm această tehnologie de lichefiere a gazului. Se vor construi un terminal de lichefiere în Georgia şi unul de delichefiere la Constanţa, după care, prin interconectarea cu sistemul de transport, va intra în România şi nu numai.

Care este poziţia Gazprom faţă de acest proiect?
Presupun că nu sunt cei mai fericiţi, dar noi avem o colaborare bună cu ei. Există un memorandum de înţelegere semnat împreună pe care l-am prelungit pentru încă un an de zile. Se referă la un nou zăcământ de gaze naturale pe care vrem să îl transformăm în depozit de înmagazinare. Noi am semnat toate datele şi urmează să primim un răspuns. Părerea mea este însă că nu vom primi un răspuns până când nu se va decide dacă South Stream va trece sau nu prin România. După datele noastre, o ramură a South Stream va trece şi prin România. Dacă va merge prin sud, prin Bulgaria, numai politic va trece, fiindcă prin România este mai scurt cu peste 100 km. Nu ştiu dacă există surse de finanţare la ora actuală, fiindcă este foarte greu să dai atâţia bani, dar presupun că Gazprom are sursa.

Romgaz se implică şi în domeniul social?
Ca orice altă mare companie din domeniul energetic, cu profituri mari, ne permitem să facem sponso-rizări şi implicări în proiecte sociale. Am avut proiecte sociale în domeniul sănătăţii, sprijinim activitatea sportivă, fiind unul dintre acţionarii principali ai echipei de fotbal Gaz Metan Mediaş. În Sănătate, am finanţat schimbarea tuturor geamurilor de la spitalul din Mediaş. În plus, am donat 500.000 de euro Consiliului Judeţean Neamţ şi un milion de euro la Suceava, în urma inundaţiilor. Numai angajaţii Romgaz, prin donaţii, au oferit 500.000 de euro. Ne-am implicat şi în cultură, în susţinerea Festivalului de Teatru de la Sibiu, a Festivalului George Enescu sau în concursul de şah Turneul Regilor.

(D.E.)

 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

Comenteaza
loading...