Mircea Coşea: “Vom avea scăderi de salarii. Productivitatea e de 2,5 ori sub media UE”

Mircea Coşea: “Vom avea scăderi de salarii. Productivitatea e de 2,5 ori sub media UE”
Salariile vor scădea în România dacă se va aplica recomandarea europeană privind corelarea acestora cu productivitatea, a declarat la Cluj economistul Mircea Coşea, în cadrul unui seminar privind pactul de competitivitate.

"România nu era pregătită din punct de vedere economic în 2007 când a aderat la Uniunea Europeană (UE). Ţara noastră a intrat pe o piaţă europeană unică, reglementată de cele mai moderne şi eficiente reguli de economie de piaţă. La patru ani de la aderare, statisticile europene arată că România nu se găseşte la niciun produs ori serviciu în Top 10 producători din Europa. Acest pact (de competitivitate, n. red.) este extrem de corect din punct de vedere teoretic. Problema este în ce ţări din Europa poate fi pus în aplicare fără să avem scăderi de salarii. La corelarea salariilor cu productivitatea, în România vom avea scăderi de venituri. România are o productivitate de 2,5 ori mai mică decât media europeană", a subliniat Coşea. Acesta a fost prezent la Cluj la seminarul "Te influenţează pactul de competitivitate?", organizat de RFI România.

Pactul de competitivitate, iniţiativă franco-germană, un set de măsuri pentru accelerarea ieşirii din criză, prevede ca recomandări creşterea salariilor în funcţie de creşterea competitivităţii şi de creşterea vârstei de pensionare, au amintit organizatorii. "Acest pact e un mare progres făcut de UE; în timp va avea efecte pozitive asupra consolidării sistemului european", a spus Coşea. El a menţionat că România are nevoie de o guvernare eficientă pentru a nu se accentua dificultăţile prin care trece deja populaţia. Printre invitaţi s-au mai numărat vicepreşedintele Cartel Alfa - Petre Dandea, liderul Alianţei Confederaţiilor Patronale din România - Adrian Izvoranu, profesorul universitar Vasile Puşcaş.

 

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza