Premierul vrea garanţii bancare pentru Prima Casă

 Premierul vrea garanţii bancare pentru Prima Casă
Emil Boc a anunţat că societăţile bancare trebuie să accepte să împartă riscul garanţiei: 50% statul, 50% băncile, dacă vor să continue programul Prima Casă.

Dacă băncile sunt interesate, programul va continua de săptămâna viitoare, iar acestea vor primi plafon suplimentar. Boc spune că împărţirea riscului va conduce la dublarea plafonului total al garanţiilor, de 1,5 miliarde de euro în prezent, şi a numărului de beneficiari. Preluarea de către bănci a unei părţi din riscul aferent acestor garanţii este opţională, iar contractele de creditare vor fi modificate doar între bănci şi Fondul de Garantare, fără a afecta clienţii şi condiţiile contractuale.

"Dacă băncile acceptă această variantă, vor mai fi încă 1,5 miliarde de euro în sistem", a spus Boc. Programul este derulat prin intermediul Fondului Naţional pentru Garantarea Creditelor (FNGIMM), care oferă garanţie pentru creditele acordate de băncile înscrise în cele două programe persoanelor care achiziţionează o primă locuinţă. Prima Casă are ca scop acordarea de sprijin pentru achiziţia unei case sau a unui apartament, la dobânzi avantajoase, pentru persoanele care la data solicitării nu sunt proprietari ai unei locuinţe.

Fondul asigură garanţia pentru ca tinerii care cumpără locuinţa să poată accesa creditul, iar până la stingerea creditului locuinţa este ipotecată în favoarea instituţiei. FNGIMM a aprobat pentru Prima Casă I un plafon de credite care pot fi acordate de bănci de un miliard de euro, iar pentru cea de-a doua etapă, de 700 de milioane. Maximul plafonului este de 60.000 de euro. Banca Transilvania Cluj a acordat la nivel naţional în 2010, prin Prima Casă I şi II, credite în valoare de 44,2 milioane de euro. În prima etapă a programului, BT a dat împrumuturi de 27,9 milioane de euro, iar în cea de-a doua, de 16,3 milioane.

 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

Comenteaza
loading...