Profit “de criză” la Banca Transilvania: mai mare cu 60%

Profit “de criză” la Banca Transilvania: mai mare cu 60%
Produsele adaptate situaţiei economice actuale şi reducerea costurilor au asigurat creşterea veniturilor şi a profitului, conform oficialilor băncii.
Banca Transilvania (BT) a reuşit să încheie anul 2010 cu un profit în creştere cu aproape 60% faţă de cel precedent, în ciuda condiţiilor nefavorabile din piaţă şi a provizioanelor la care a fost obligată. Oficialii băncii se aşteaptă ca în 2011 să fie atins un vârf al creditelor neperformante.

Societatea bancară clujeană este prima din acest sector care şi-a prezentat rezultatele financiare aferente anului 2010. BT a înregistrat un profit net de 97,85 milioane de lei (23 de milioane de euro), în creştere cu peste 58% faţă de rezultatele obţinute în 2009, în ciuda faptului că a pus deoparte 640 de milioane de lei, cu 116 milioane mai mult decât în 2009. Conform datelor BT, principalii factori care au determinat acest avans au fost veniturile realizate din dobânzi, controlul costurilor şi lansarea unor produse adaptate condiţiilor de criză, atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru firme.

“În 2010 ne-am focusat pe dezvoltarea sănătoasă a băncii. A fost un an dificil, cu toate acestea BT a urcat în sistemul bancar românesc. Am ajuns la 1,5 milioane de clienţi activi şi am venit cu un plan responsabil, adaptat acestor vremuri. Am fost atenţi la abordarea corectă a managementului riscului, provizionând chiar mai mult decât este reglementat. Toate activităţile au fost coordonate, astfel încât partea comercială şi prudenţialitatea să fie cât mai bine integrate”, a declarat directorul general al băncii, Robert Rekkers. Profitul net s-a situat cu 10% sub rezultatul prognozat pentru anul trecut, iar profitul brut a ajuns la 135 de milioane de lei (31,76 milioane euro), în creştere cu 57% faţă de 2009.

“BT a încheiat anul 2010 cu un rezultat foarte apropiat de estimările medii din piaţă care anticipau un profit net în jur de 99 milioane lei. Provizioanele constituite pentru creditele neper-formante (împrumuturile pentru care se înregistrează întârzieri de plată sau restanţe) s-au ridicat anul trecut la 640 milioane lei (+20% faţă de 2009) şi au afectat în mod semnificativ performanţele financiare ale băncii. Fără influenţa provizioanelor profitul operaţional al băncii a crescut în 2010 la 775 milioane lei faţă de 610 milioane lei în 2009”, subliniază Mihai Alexa, analist financiar în cadrul societăţii de servicii de investiţii financiare Broker Cluj. Veniturile operaţionale ale BT au ajuns la 1,4 miliarde lei în 2010, în creştere cu 15% faţă de anul precedent, iar cheltuielile nete cu provizioanele au fost de 640 de milioane de lei (în creştere cu 4%).

Raportul cost/venituri a fost redus de la 55% în 2008 la 48%, iar raportul credite/depozite a coborât de la 0,81 în 2009 la 0,78, fapt care indică o îmbunătăţire a lichidităţii. Nivelul creditelor neperformante a ajuns la 7,73%, sub media judeţeană pe Cluj, de 8,44% în decembrie. După anunţarea rezultatelor, titlurile BT au câştigat ieri 1%, până la 1,41 lei, pentru a închide la 1,40 lei. Capitalizarea băncii se ridică la 452 de milioane de euro. În 2010, valoarea titlurilor a crescut cu 14%. “Apreciem rezultatele afişate de BT într-o manieră relativ pozitivă şi considerăm că există resurse pentru a vedea o apreciere a cotaţiei acţiunilor. Primul reper tehnic este pragul de 1,47 lei, în timp ce o extensie ar putea împinge preţul spre nivelul de 1,53 lei. Într-un scenariu negativ preţul acţiunilor ar putea înregistra o corecţie până la 1,35 lei”, consideră Alexa.

“2011 va fi plin de provocări, într-un context economic naţional şi internaţional nesigur. Ne aşteptăm să fie atins un vârf al creditelor neperformante, iar marjele să fie în scădere. Noi suntem pregătiţi însă, iar abordarea BT va fi una de continuare a dezvoltării afacerii, focus către creditare, creşterea cotei de piaţă şi oferte adaptate, concomitent cu o riguroasă gestionare a costurilor” a menţionat Rekkers. În ultima perioadă politica BT s-a concentrat pe deschiderea de noi agenţii. În 2010, banca a inaugurat 20 de unităţi, iar în acest an planurile sunt pentru alte 15-20. BT dispune de 500 de unităţi la nivel naţional.

Luna raportărilor financiare

Cele mai mari companii clujene listate la Bursa de Valori Bucureşti îşi vor prezenta rapoartele financiare pe 2010 în februarie. Data stabilită pentru aproape toate raportările este 15 februarie, când îşi vor anunţa rezultatele Transilvania Construcţii, Armătura, Carbochim şi Broker. Excepţie face Remarul 16 Februarie, listată pe Piaţa Rasdaq, care a ales data de 29 aprilie.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza