Remarul aduce gigantul Bombardier la Cluj

Remarul aduce gigantul Bombardier la Cluj
După finlandezii de la Nokia şi americanii de la Emerson, la Cluj îşi fac intrarea şi canadienii de la Bombardier. Acordul pentru producerea de trenuri de mare capacitate va genera 2.500 de locuri de muncă.
Negocierile vechi de aproape un an dintre Remarul 16 Februarie şi gigantul mondial Bombardier s-au concretizat marţi, la ora 12:00, la hotelul Marriott din Bucureşti. Cele două părţi au semnat un acord prin care Remarul va produce la Cluj trenuri sub licenţa Bombardier.

Remarul, companie clujeană specializată în lucrări de reparaţii şi modernizare a materialului rulant, a anunţat ieri încheierea unui contract de lungă durată cu unul dintre cei mai puternici jucători din sectorul transporturilor, Bombardier Franţa, divizie a Bombardier Transportation. Prin acest acord, Remarul a achiziţionat licenţa de a produce la Cluj trenuri de mare capacitate (AGC – abreviere în limba franceză) destinate transportului de călători pe plan intern. Conform conducerii Remarul, acest acord se va desfăşura în mai multe faze, obligaţia de plată a companiei Remarul fiind, în prima etapă, de un milion de euro.

“Pentru Remarul înseamnă foarte mult trecerea de la etapa de reparator de material rulant la aceea de producător. Acest acord este o confirmare a eforturilor noastre din ultimii ani. Trenul care va fi produs la Cluj este unul de ultimă generaţie, folosit pe scară largă în Europa. Noi ne dorim să vindem în special pe piaţa internă şi să contribuim la modernizarea materialului rulant din România”, ne-a declarat Adrian Timar, preşedinte al Consiliului de Administraţie al Remarul.

“Esenţa acestui contract este aceea că pentru prima dată un astfel de produs va fi realizat în Europa de Est. Până acum, producătorii din Occident ofereau licenţe vechi de cel puţin un an pentru a nu concura cu piaţa din Vest. Aceasta este însă o licenţă la zi, iar Remarul va fi furnizor exclusiv pentru şase ţări: România, Bulgaria, Grecia, Croaţia, Bosnia şi Serbia. Este un produs destinat cu precădere exportului, pe care Remarul îl va produce mai ieftin decât orice fabrică din Europa”, a precizat Călin Mitică, acţionar cu 98% al Transferoviar, ce deţine pachetul majoritar la Remarul.

Impactul asupra industriei locale va fi unul major, consideră conducerea Remarul. În următoarele şase luni, reprezentanţii companiei se aşteaptă la 500 de noi angajări, iar în următorii patru ani se va ajunge la 2.500 de locuri de muncă create. “Producerea trenului în România va avea efecte pozitive în toată industria producătoare de material rulant, întrucât se va încerca integrarea într-o proporţie de 60% a fabricării acestui tren în ţara noastră, folosind piese şi materiale produse aici”, susţine Mitică.

“Este un proiect pe termen lung. De la primirea primei comenzi va dura între 18 şi 24 de luni până la livrarea produsului. În toată această perioadă vor fi investiţii în personal, materiale, echipamente, tehnologie. În plus, noi nu renunţăm la activitatea de bază”, a subliniat Timar. Automotorul de mare capacitate AGC, care urmează să fie produs la Cluj, este destinat transportului pe cale ferată urban şi intercity. Capacitatea de transport a acestor trenuri este de 160-220 de locuri, iar viteza maximă de rulare, de 160 km/h. În momentul de faţă, numai în Franţa rulează 600 astfel de trenuri. Bombardier Franţa este o companie a diviziei Bombardier Transportation, lider mondial în industria transportului. Plaja de produse a grupului canadian merge de la aeronave regionale şi de afaceri până la echipamente pentru transportul feroviar.

Carpathia, locomotiva clujeană

Anunţul vine la o lună după ce societatea clujeană s-a prezentat cu un prim produs propriu la cel mai mare târg feroviar din Europa, Innotrans. Locomotiva Carpathia, destinată în special trenurilor de marfă, permite economii de energie de până la 60% faţă de variantele tradiţionale. Modelul funcţionează pe curent alternativ şi dezvoltă 2.300 de cai putere, fiind echipată cu un motor american Caterpillar.


⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

Comenteaza
loading...