Strada pe care s-a construit “un pic excesiv”

Strada pe care s-a construit “un pic excesiv”
Proprietarii de terenuri din Bună Ziua au probleme la avizarea noilor ansambluri, infrastructura deficitară fiind una dintre principalele dificultăţi.

Drumurile din teren diferă de cele desenate în planşele beneficiarilor de proiecte realizate în anii trecuţi, au constatat membrii Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism cu prilejul discutării unor proiecte propuse în şedinţa de joi.

Un proprietar privat a propus realizarea a trei locuinţe unifamiliale în zona străzii Trifoiului, cu acces printr-o stradă-ramificaţie a acesteia. Unul dintre imobile ar urma să aibă subsol şi parter şi celelalte două să fie construite cu subsol, parter şi etaj. Primarul a atras atenţia asupra situaţiei din teren şi a căilor de acces existente. "Drumul există, dar nu a fost realizat de 7 m. El a fost reglementat printr-un plan urbanistic, dar e mult mai îngust în realitate. E în interesul dvs., dar şi al confortului locuitorilor ca situaţia să se schimbe. Cei cu blocurile de acolo care au pus garduri (s-au extins nelăsând suficient teren pentru realizarea drumului - n. red.) ar trebui să le retragă ca să puteţi construi, ca drumul de 7 metri să existe. Reglementaţi situaţia ca până la parcelă să fie drum existent de 7 metri. Noi vă putem aviza proiectul dacă aveţi autorizaţia de drum, cu dovada că drumul poate fi construit", a spus Apostu.

În şedinţă a apărut altă solicitare de construire în zonă, de această dată pe un teren cu front la strada Trifoiului. Biroul de proiectare SIT a solicitat, pentru un beneficiar privat, un aviz de oportunitate pentru realizarea unui Plan Urbanistic Zonal în vederea schimbării destinaţiei zonei, astfel încât să se poată permite realizarea de locuinţe colective de peste trei etaje. Beneficiarul vrea să ridice două imobile de locuinţe colective, unul cu şapte apartamente (pentru vânzare), altul cu două apartamente pentru familie. Drumurile şi accesul au ridicat probleme. "Strada e executată de un an şi ceva, nu am reuşit să facem nici trotuar pe o parte, dar strada are două benzi. E o stradă pe care s-a construit un pic excesiv în baza unui Plan Urbanistic Zonal generos în planşe. Am reuşit să facem trotuar doar pe o parte şi să avem o stradă cu două benzi, dar de numai 3 m, nu de 3,5 m. Circulaţia din zonă nu am dori-o, pe Trifoiului, pentru locuinţe colective. L3A (zonă de locuinţe individuale şi colective mici, cu maxim P+2 niveluri - n. red.) e foarte bun. Nu văd oportună modificarea atâta vreme cât nu există alt drum. Nu există oportunitatea pentru schimbarea din L3A la ora actuală", a conchis primarul.

Tot în zonă, proprietarii Grand Hotel, aflat în construcţie, aveau teren rezervat pentru unul dintre cele mai mari proiecte rezidenţiale propuse în cartier. După ce au testat la avizare planuri diferite, acum asociaţii Grand Hotel au rămas la "varianta mică". Potrivit planurilor din 2007, investitorii de la Grand Hotel plănuiau realizarea, pe etape, a unui complex imobiliar cu 184 de locuinţe, adică 84 de apartamente în case şi încă 100 în blocuri. Regimul de înălţime era de 1-2 etaje. Ulterior, beneficiarii au schimbat planurile, iar în februarie 2009 propunerea viza un complex mult mai mare: numărul de etaje pentru ansamblul de pe strada Trifoiului a ajuns la maxim 14, iar cel al locuinţelor, la peste 1.000. "Am rămas la o variantă cu 2-3 etaje. Proiectul cu 1.000 de locuinţe nici nu a fost aprobat, ni s-a spus să revenim. Oricum, investiţia este foarte mare şi greu de realizat acum. Nu se pot nici vinde, nu e bine să faci sute de locuinţe într-un singur ansamblu. Vrem o zonă mai liniştită", a spus Simion Pruneanu, asociat în Grand Hotel. Acesta a mai menţionat că planurile pentru ansamblul rezidenţial vor fi abordate după finalizarea construcţiei hotelului, planificată pentru această vară.

Sute de apartamente în Bună Ziua

Cel mai mare ansamblu în construcţie este cel al companiilor Elite - Mao, cu acces din strada Bună Ziua. Pe 6 ha, acestea vor realiza 1.200 de apartamente în imobile de şase etaje şi al şaptelea retras. Societatea STK are în zonă un proiect de 15 etaje, cu 500 de apartamente, pe 1,9 hectare. Gad Real Estate, administrată de compania israeliană Adama, e beneficiara unui ansamblu cu 10 blocuri de câte 10 etaje.

 

 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza