Sute de milioane de euro: investiţiile ratate ale Clujului

Sute de milioane de euro: investiţiile ratate ale Clujului
ING va închide centrul de servicii recent inaugurat. Atrium Center, Knauf, CTP Invest, Sheraton, Hilton, BYD, Hansaprint, Cambridge Business Center, Stora Enso sau Elander au renunţat să mai vină la Cluj.

Fabrici, parcuri logistice, hoteluri de lux şi proiecte imobiliare de zeci de milioane de euro, toate cu terenuri rezervate la Cluj, au fost retrase, amânate şi puse în aşteptare. Investitorii aşteaptă vremuri mai bune.

Furnizorii producătorului de telefoane mobile Nokia care urmau să se instaleze la Jucu, unde se preconiza crearea "Nokia Village", nu şi-au mai concretizat investiţiile. În urmă cu trei ani a fost anunţată intrarea la Cluj a mai multor furnizori: BYD (producător de componente de telefoane mobile), care ar fi trebuit să creeze 2.000 de locuri de muncă, consorţiul Hansaprint şi Elander (care asigură documentaţia de utilizare a telefoanelor mobile, gen manuale şi cărţi tehnice), cu 150 de locuri de muncă anunţate şi compania Stora Enso (ambalarea şi expedierea cutiilor cu telefoane mobile), care urma să vină tot cu 150 de locuri de muncă.

Fiecare furnizor preconiza investiţii de câte 20 de milioane de euro, dar criza financiară le-a schimbat planurile. La câţiva ani de când fabrica de telefoane funcţionează la Cluj, "satul" Nokia, vizat în parcul industrial Tetarom III, a rămas la stadiul de proiect. Furnizorii Nokia nu au mai dat semnale conducerii Tetarom privind reluarea planurilor de investiţii. "Cei despre care s-a făcut vorbire acum doi-trei ani nu au dat semne şi nu am cunoştinţe nici despre alţi furnizori care să vrea să vină. La mine nu au venit", a spus Viorel Găvrea, directorul Tetarom, societate care administrează parcurile industriale publice din judeţ.

O altă investiţie de zeci de milioane de euro anunţată se află în aşteptare de trei ani. Knauf Westdeutsche Gipswerke, unul dintre principalii producători de materiale de construcţii din lume, a anunţat cea mai mare investiţie din Huedin. Potrivit datelor făcute publice în 2008, concernul urma să ridice o fabrică de gips-carton, o investiţie de 70 de milioane de euro. Nici în acest caz, condiţiile actuale de piaţă nu îi încurajează pe investitori să demareze lucrările. "Anul acesta nu sunt perspective de a se relua planurile de investiţii. Piaţa nu s-a mişcat senzaţional în acest început de an. Avem şi alte unităţi de producţie în jurul ţării, cu diverse situaţii şi acolo, aşa că acum nu se prea pune problema să deschidem una nouă", a explicat Alexandru Bârlădeanu, director de investiţii la Knauf.

Unul dintre cele mai importante proiecte anunţate pe segmentul spaţiilor logistice şi industriale, cel al cehilor de la CTP Invest, ce urma să fie dezvoltat la Turda, nu a demarat în lipsa unor contracte pentru ocuparea spaţiilor. Compania, subsidiară a liderului din Cehia pe piaţa spaţiilor industriale şi de depozitare, a anunţat o investiţie de 60 de milioane de euro, pe 30 ha, în apropierea nodului de racord la Autostrada Transilvania. Cătălin Hanu, business development manager pentru România al CTP, a explicat că şantierul nu demarează speculativ înainte de a fi semnate contracte.

Sectorul de producţie nu este singurul în care investitorii au renunţat la planurile trasate înainte de izbucnirea crizei. Clujul a rămas, deocamdată, fără un hotel de cinci stele sub brand internaţional, cu toate că s-au "rezervat" terenuri pentru cel puţin două investiţii în unităţi de lux. Primul hotel Sheraton din România urma să se deschidă la Cluj, în cadrul primului turn de la Sigma. Hotelul dispunea în proiect de 202 camere şi planurile erau ca acesta să devină operaţional în 2012. Conducerea Sigma Towers a anunţat în decembrie 2008 semnarea unui parteneriat cu operatorul hotelier internaţional Starwood Hotels & Resorts Worldwide, dar turnul din Zorilor nu a mai fost ridicat după căderea pieţei imobiliare. Societatea Casa8tima a demarat procesul de avizare pentru realizarea unui hotel de 170 de camere pe strada Moţilor, care trebuia să fie afiliat reţelei Hilton. Grupul urma să se ocupe de manage-mentul hotelului sub brandul Garden Inn by Hilton.

Grupul olandez ING a luat decizia de a-şi închide centrul regional de servicii de la Cluj-Napoca, unde ar fi lucrat 1.000 de persoane. Motivaţia pentru închiderea centrului deschis de doar şase luni ţine, în principal, de recesiunea economică şi de modificările legislative, au susţinut oficialii ING. "În urmă cu câţiva ani ING a decis constituirea unui centru regional de servicii în Cluj-Napoca, în cadrul căruia operaţiunile locale din şapte ţări urmau să fie centralizate. De atunci, schimbările economice şi legislative, ca implicaţii ale recesiunii, au redus considerabil eficienţa preconizată pe termen mediu a acestui centru regional de servicii. În locul centralizării operaţiunilor locale, ING va dedica mai multe resurse spre a permite o mai mare flexibilitate în întâmpinarea nevoilor clienţilor săi", au anunţat reprezentanţii companiei. Clujul nu are de-a face cu decizia de plecare, activitatea ING a fost afectată de situaţia economică din ţările deservite şi de scăderea cererilor, conform primarului Sorin Apostu, care s-a întâlnit cu oficialii companiei.

Proiecte imobiliare suspendate

Cele mai mari proiecte imobiliare anunţate la Cluj au rămas la stadiul de planşetă. Printre acestea, inclusiv cele două cartiere plănuite în asociere cu municipalitatea, Tineretului şi Lomb, dar şi investiţii integral private: Atrium Center (mall, hotel, birouri - Bd. 21 Decembrie), LBBW Immobilien (mixt - Flacăra), Cambridge Business Center (birouri - Calea Turzii), Sigma Tower (mixt - Zorilor), Riverfront (mixt - Piaţa Abator).

 

 

Comenteaza