Unita vrea să redeschidă ştrandul municipal

Unita vrea să redeschidă ştrandul municipal
Reţeaua de turism a propus un turn de opt etaje şi două bazine de înot pe terenul de 1,2 hectare de la hotelul Sport, aflat în proprietatea companiei timişorene.
Compania Unita Turism Holding (UTH) a prezentat ieri Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU) propunerea de reamenajare a fostului ştrand municipal şi de realizare a unui centru sportiv în zona hotelului Sport. Membrii comisiei au propus reducerea regimului de înălţime şi au solicitat o prezentare mai exactă a funcţiunilor propuse.

Conform variantei prezentate ieri, proiectul vizează reamenajarea ştrandului, realizarea a două bazine, dintre care unul pentru sărituri (parte din construcţiile propuse), dar şi construirea unui imobil de opt etaje, cu funcţiuni cu caracter sportiv, inclusiv cabinete medicale, spaţii de bowling sau biliard. “La toate întâlnirile anterioare (alte propuneri de proiecte pe terenul respectiv - n. red.) s-a ajuns la concluzia că locul este adecvat pentru funcţiuni de tip sportiv. S-au respins orice alte variante, de hotel, birouri sau locuinţe. Dacă propuneţi un centru de tip aquapark, este foarte bine, e ceea ce trebuie oraşului. Funcţiuni ce pot disimula alte destinaţii nespecifice zonei nu se pot accepta. Acolo a funcţionat un spaţiu al oraşului, ştrandul municipal, iar în ’90, printr-o hotărâre de guvern, terenul a intrat în proprietatea firmei ce administra acest teren (preluat ulterior de Unita - n. red.). Proprietarii ar trebui să respecte caracterul zonei şi funcţiunea iniţială, aceste spaţii ar trebui redate circuitului public”, a menţionat arhitectul Adrian Iancu, membru al CTATU.

“Noi avem deja hotelul Sport. Şi din punct de vedere economic e inoportună destinaţia de hotel, dar am dori o clădire multifuncţională, cu destinaţie agrement-sport şi să nu facem doar bazine, ci să atragem şi alte funcţiuni conexe, pentru a putea exploata eficient spaţiul”, a precizat Emil Ciceo, director adjunct al sucursalei Transilvania a Unita Turism. Un alt membru al comisiei, arhitecta Mihaela Agachi, a atras atenţia asupra faptului că bazinul de pe terenul intrat în proprietatea Unita (fosta “piscină a soldaţilor”) este clasificată ca monument istoric, aşa că se impune discutarea distanţelor care trebuie respectate pentru a nu afecta obiectivul. “Discutăm despre ştrandul municipal al oraşului, care a fost, timp de mulţi ani, subiect de speculă imobiliară. Aceasta este tema, ştrandul muncipal, pe care firma ar trebui să îl redea oraşului”, a spus arhitectul Eugen Pănescu, membru CTATU.

“Vrem ceva care să funcţioneze şi atunci când nu e vară, când nu este deschis ştrandul. Bazinul de sărituri ar fi o funcţiune cum nu mai există în regiune, doar la Bacău şi Bucureşti mai este aşa ceva”, a completat arhitecta care a susţinut proiectul. “Da, dar nu se sare de la etajul opt!”, a intervenit Pănescu. Nu doar funcţiunile propuse au ridicat semne de întrebare, ci şi dimensiunea construcţiei. “Trebuie avute în vedere mai multe elemente dacă discutăm de reabilitare, destinaţia şi dozajul, dar şi calitatea intervenţiei în zonă. Natura intervenţiei trebuie să fie una uşoară, lejeră, iar destinaţia noilor spaţii, compatibilă cu funcţiunile admise. Cu cele nouă niveluri propuse, suntem într-o situaţie de construcţie mult prea masivă”, a apreciat arhitectul Şerban Ţigănaş.

Membrii CTATU au cerut ca la prezentarea următoare proiectanţii să revină cu precizarea mai exactă a funcţiunilor propuse. Regimul de înălţime ar putea scădea. “Nu cred că această clădire trebuie să fie neapărat de opt etaje. Convingeţi-ne că două, cinci, opt etaje sunt destinate activităţilor de recreere”, a conchis edilul Sorin Apostu. Iniţial, terenul a fost scos la vânzare de Unita în 2007, pentru 820 euro/mp, dar nu a avut cumpărător. UTH face parte din grupul cu acelaşi nume, controlat de omul de afaceri Josef Goschy. Societatea timişoreană are în patrimoniu cel mai mare lanţ hotelier din România, cu 25 de unităţi de 1-4* în 11 oraşe, care acoperă turismul de afaceri, de tranzit, de agrement şi balnear. În judeţul Cluj Unita deţine hotelurile Belvedere (4*), Bianca - Fântânele (3*) şi Sport (2-3*),vila Casa Albă (4*) şi campingul Făget (1*). Capacitatea de cazare a reţelei este de 5.000 de locuri în hoteluri şi de 6.000 în restaurante şi baruri. UTH a înregistrat în 2009 venituri de 47,3 milioane de lei şi o pierdere de 16,6 milioane.

Zonă de spaţii verzi în PUG

Terenul pe care Unita a propus noile construcţii figurează, potrivit Planului Urbanistic General, ca Unitate Teritorială de Referinţă V3, adică zonă de spaţii verzi pentru agrement. Conform propunerii susţinute ieri, proiectul prevede două corpuri de clădire, unul cu subsol, parter şi două etaje şi un altul cu subsol, parter şi opt etaje, pentru spaţii de fitness, saună, cabinete medicale, recuperare, activităţi administrative. Terenul are o suprafaţă de 1,2 ha. Totuşi, posibilităţile restrictive de construire impuse în zonă conform regulamentelor de urbanism au limitat şansele de a găsi un cumpărător.


⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza