AMRCR: Productivitatea redusă şi tehnologiile depăşite din agricultură, cauzele scumpirii alimentelor

AMRCR: Productivitatea redusă şi tehnologiile depăşite din agricultură, cauzele scumpirii alimentelor
Productivitatea redusă la nivel intern, care nu acoperă consumul populaţiei, şi tehnologiile depăşite din agricultură sunt principalele cauze ale scumpirii alimentelor, a declarat joi Alexandru Vlad, vicepreşedintele Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR).

Astfel, România este nevoită să importe mâncare sau materie primă, ceea ce duce la majorări de prețuri.

El a spus că nici producătorii și nici marile rețele comerciale nu scumpesc alimentele, și a justificat prin profiturile mici obținute de cele două categorii.

Primii comercianți din România ca cifră de afaceri au rate ale profitului de 2,54%, 1,92% sau 3,32%, a afirmat Vlad la la conferinţa "Food Retail in Romania: Opportunities&Challenges", organizată de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană, Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România şi Agenţia Mediafax.

Retailerul de pe locul 4 se află pe pierdere, iar următorul are o profitabilitate de 2,9%

Dintre procesatori, potrivit AMRCR, ratele profitabilității sunt de 3,2% la cel mai mare producător de lactate, de 1,4% la al doilea și de 1,7% la al treilea.

La panificație, primii doi producători au pierderi, iar următorii doi au rate între 2-3%.

"Dacă ne uităm la sectorul de carne, ratele profitabilității celor mai mari producători sunt 1,2%, 0,4%, 1,03%, - 2,8% și așa mai departe", a spus reprezentantul AMRCR.

El a adăugat că nici agricultorii nu măresc prețurile, iar ei au avut mai mult de pătimit decât de profitat.

"În ultimii cinci ani, de la aderare, România nu reușește să-și asigure produsele agroalimentare, deși este pe un trend pozitiv. Paradoxal, România nu-și asigură produsele agroalimentare, deși suprafața agricolă este de peste 13 milioane de hectare", a afirmat Vlad.

 

Comenteaza