Ministrul Agriculturii dă asigurări de la Cluj: „Laptele e mai sigur ca niciodată"
- Scris de REALITATEA TV Cluj
- 22 Mar 2013, 19:27
- Economie
- Ascultă știrea

Preşedintele PC Daniel Constantin va participa astăzi la alegerile din organizaţia judeţeană a conservatorilor. El a venit în Cluj cu o zi mai devreme şi, în calitate de ministru al Agriculturii, s-a întâlnit cu fermierii din Cluj şi numai pentru a le asculta păsurile. La sfârşit a oferit garanţii că laptele românesc e la standarde calitative maxime.
Ministrul a subliniat faptul că niciun fermier care a avut contract cu un procesator de lapte n-a pierdut nimic în urma crizei aflatoxinei. „Contractele crescătorilor de animale cu procesatorii s-au derulat normal, procesatorii au colectat tot laptele, chiar dacă au făcut stocuri suplimentare. Într-adevăr au avut de pierdut cei care vând direct, la dozatoare, dar pe acestea le vom verifica în continuare să ne asigurăm că la ele vând fermierii nu intermediarii", a declarat Cosntantin. El a asigurat populaţia că laptele produs în România este, în acest moment, mai sănătos ca oricând. „S-au închis toate alertele, iar laptele din comerţ e mai sigur ca niciodată, pentru că niciodată nu s-au făcut controale de aşa amploare. Oricum, atât Ministerul, cât şi Autoritateai Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), dincolo de comunicare, care poate să fi fost discutabilă, au acţionat foarte bine, corect, conform reglementărilor europene", a afirmat Constantin.
Preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România (FCBR), Claudiu Frânc, susţine că totul a fost o isterie gratuită generată de companiile multinaţionale şi amplificată de presă. „Isteria aflatoxinei a fost creată de multinaţionale. A început în Serbia, unde sunt vreo două multinaţionale care activează şi În România, după care a continuat la noi. Problema a fost că anul acesta am avut o iarnă foarte caldă, n-am avut temperaturi de -20°C, la care mucegaiurile îngheaţă, în plus am avut un an 2012 agricol prost cu producţii mici şi s-au folosit şi furaje vechi inclusiv de acum doi ani, aşa că animalele au mâncat furaje contaminate, dar s-au făcut controale şi analize în permanenţă, pe banii fermierilor. Deocamdată s-a detectat existenţa aflatoxinei şi atât. Urmează etapa a doua, cantitativă, în care vom vedea dacă aceasta depăşeşte normele admise. Oricum, şi dacă aflatoxina ar ajunge la nişte concentraţii imposibil de atins în lapte, pentru a apărea primele probleme de sănătate din această cauză, un om ar trebui să consume zeci de litri de lapte zilnic şi asta timp de vreo 200 de zile consecutiv. Oricum, odată cu venirea verii, datorită temperaturilor ridicate şi a atmosferei uscate, mucegaiurile dispar de la sine. Din păcate presa a creat o isterie inutilă, lansând zvonuri panicarde fără să se informeze în prealabil de la specialişti. Oricum, oamenii trebuie să ştie că nici un fermier nu poate vinde lapte fără să aibă certificat sanitar-veterinar, care să certifice sănătatea animalelor", a explicat Frânc.
Adjunctul său, vicepreşedintele FCBR, consilierul judeţean PNL Dorel Secară spune că celebrul fermier care şi-a vărsat demonstrativ laptele pe câmp a fost, probabil, victima procesatorului cu care are contract. „Îl cunoaştem pe domnuol din Ilfov, e colegul nostru, un tip foarte simpatic, dar probabil că o fi fost abuzat de procesatorul care n-a respectat contractul şi a refuzat să-i preia laptele şi după ce fermierul a modificat furajarea şi a obţinut un lapte de calitate. Trebuie să se adreseze instanţei de judecată", a spus Secară.
Specialist în toxicologie, disciplină pe care o predă la USAMV, vicepreşedintele Colegiului Medicilor Veterinari din România, deputatul PNL Adrian Oros, a reclamat, însă, gafa comunicării publice a incidentului cu aflatoxina de către ministrul Agriculturii, dar, în egală măsură, a minimalizat efectele acestui tip de toxină. „Din păcat am avut de-a face cu un subiect fals, intens mediatizat, în spatele căruia, într-adevăr, au stat mulţi factori externi. Marea greşeală a fost că un sistem european de alertă rapidă - care spune că, atunci când se descoperă un astfel de incident, trebuie luate măsuri înainte de a fi făcut public, pentru că poate nu se confirmă şi se creează panică degeaba - a fost transformat în sistem de răspândire a panicii. Din păcate, datorită evoluţiei civilizaţiei, aflatoxina, antibioticele, metalele grele sunt reziduuri care se găsesc peste tot, în plante, în animale şi în organismele noastre, pentru că noi consumăm şi plante şi animale. Dar aceste reziduuri provoacă reacţii abia după perioade extrem de îndelungate de acumulare, uneori de durata unei întregi vieţi, iar aceste substanţe nu îmbolnăvesc ci favorizează apariţia unor boli sau a unor alergii", a explicat Oros.