Mirajul imobiliarelor i-a prins pe constructori

Mirajul imobiliarelor i-a prins pe constructori
Companiile din domeniu care au intrat de mai mulţi ani şi pe piaţa imobiliară cu investiţii proprii continuă afacerile din sector. Cei care încă nu au testat zona se pregătesc să o facă.

Compania clujeană de construcţii Modern Bau a decis abordarea unei pieţe înrudite cu cea în care societatea îşi desfăşoară activitatea de bază. Astfel, la opt ani de la înfiinţare şi după ce o serie de alte societăţi de construcţii au derulat investiţii proprii în sectorul imobiliar, conducerea Modern Bau a decis să achiziţioneze terenuri pentru construirea de imobile.

„Ne gândim să schimbăm un pic orientarea şi să achiziţionăm terenuri în zone bune ale oraşului pentru a construi locuinţe pe care să le vindem la cheie. Decât să construim pentru alţii cu 350 euro/mp, pentru ca ei să le vândă cu mult peste această valoare, e mai avantajos să încercăm să intrăm şi noi pe această piaţă", a explicat Ionel Bidian, administrator al Modern Bau.

Compania continuă în paralel şi activitatea de construire pentru alţi beneficiari. În această perioadă, cea mai importantă lucrare a companiei se desfăşoară în şantierul de pe strada H. Barbusse, unde Felinvest (companie cu acţionariat comun) are în derulare investiţia pentru centrul de birouri Cluj Business Center. „Am finalizat lucrările pentru prima clădire, pentru scara I, şi de acum urmează să ducem în sus şi scara II", a completat Bidian. Aici, spaţiile de birouri şi servicii se livrează în două etape: corpul 1 cu primii 19.800 mp din martie 2013, corpurile 2 şi 3 în 2014-2015.
Una dintre companiile din domeniu care are planuri de investiţii proprii imobiliare este TCI Contractor General, care a modificat integral proiectul pe care îl pregătea în zona sediului din cartierul Mărăşti, unde firma are teren disponibil. Noile demersuri s-au reorientat de la zona de servicii la sectorul rezidenţial. O companie de construcţii activă de mai mulţi ani şi pe piaţa imobiliară prin investiţii proprii, Transilvania Construcţii, plănuieşte să realizeze un nou bloc de locuinţe în Gheorgheni, unde a demarat negocieri pentru achiziţie de teren, potrivit conducerii companiei.

O afacere imobiliară a încheiat recent şi Grup 4 Instalaţii, afacere care alimentează însă activitatea de bază, cea de construcţii. Astfel, compania a găsit un cumpărător pentru un teren de 6.000 mp din zona A. Vlaicu, unde Lidl se va instala cu o nouă unitate de retail, pe care o va construi Grup 4. În acelaşi sistem, Grup 4 a realizat şi unitatea de bricolaj BauMax, din vecinătate. Compania de construcţii mai rămâne cu 1,4 ha pentru alte imobile. Proiectul e în pregătire de mai multă vreme, însă abia recent antreprenorul a reuşit să obţină autorizaţia de construire pentru unitatea comercială, iar săptămâna trecută Grup 4 a început şi lucrările pentru noul Lidl.

ACI Cluj lucrează la platforma de distribuţie Macromex de la Câmpia Turzii şi a încheiat în acest an şi un contract pentru lucrări la noul proiect al Emerson din Tetarom II, unde compania americană se extinde cu o clădire de birouri şi producţie. „Avem mai multe şantiere în lucru. Am început şi lucrările pentru un depozit de medicamente pentru Terapia, la Cluj", a menţionat Dorin Aşchilean, director general al ACI Cluj. Încă de la începutul anului, conducerea Terapia Ranbaxy a anunţat trei noi proiecte pentru Cluj: un centru logistic, un centru pentru activităţi de cercetare-dezvoltare şi reabilitarea platformei de la Cluj, mai precis modernizarea clădirii de birouri.

Comenteaza