Sezon închis pentru construcţii-locuinţe în cartierele tradiţionale

Sezon închis pentru construcţii-locuinţe în cartierele tradiţionale
Specialiştii din comisia de urbanism au condamnat, în asentimentul viitorului Plan Urbanistic General , intenţiile proprietarilor care şi-au obţinut prin instanţă parcele între blocuri şi vor să construiască pe acestea.

Un proiect al unei construcţii cu patru etaje propus pe strada Arieşului, pe un teren recent retrocedat prin instanţă, a incins spiritele, vineri, la şedinţa Comisiei Tehnice de Amenajarea Teritoriului şi Urbanism (CTATU). Vecinii de la case ai bloculeţului s-au plâns că acesta le ia toată intimitatea. Vecinii de la bloc ai viitorului imobil au menţionat că acesta aglomerează zona. Arhitecţii au cerut primarului să tranşeze politica de construire în cazul insulelor urbane din cartierele tradiţionale, rămase neconstruite.

Gal Gheorghe a obţinut prin instanţă o parcelă de teren pe strada Arieşului, lângă un bloc de locuinţe de 11 etaje şi case parter, situate pe strada Septimiu Albini. Parcela era sub 400 de metri pătraţi, aşa că primăria a amânat în repetate rânduri intenţia beneficiarului de a construi pe aceasta. Între timp, proprietarul a făcut un schimb de terenuri cu municipalitatea şi a intrat în proprietatea unei parcele de peste 700 de mp. La şedinţa CTATU de vineri, proprietarul a venit cu un proiect de bloc cu trei etaje şi unul retras. Proiectanţii au explicat că, faţă de primul proiect, s-a redus un nivel, la fel şi numărul de apartamente propuse, de la 14 la 8 apartamente. „N-aveam servicii, având în vedere că vorbim despre o zonă mixtă, aşa că la parter am prevăzut un spaţiu pentru cabinet medical. Noi suntem cu mult sub indicii urbanistici de ocupare ai zonei", au explicat proiectanţii. La o primă analiză a proietcului, specialiştii din comisiei au fost nemulţumiţi de modul de amplasare a construcţiei pe parcelă. „Zona este una neomogenă. Sunteţi între case parter, un bloc de 11 nivele şi complexul Hermes. Puteaţi apropia construcţia de complex şi să o distanţaţi de locuinţe, mai ales dacă o conturaţi mai suplu", s-au pronunţat specialiştii din CTATU.

În schimb, la şedinţa comisiei de urbanism au fost prezenţi locuitori de la casele parter vecine cu proiectul, dar şi de la blocuri cu 11 etaje din zonă. Oamenii au intervenit în discuţii şi s-au plâns, unii că viitorul bloculeţ le ia intimitatea şi lumina, iar alţii că va aglomera zona şi că normal ar fi fost ca un teren vecin cu blocuri de locuinţe să nu fie retrocedat, tocmai pentru ca primăria să amenajeze pe acesta parcări şi locuri de joacă pentru riverani, dotări care sunt insuficiente în cartierul Gheorgheni. „Vor să facă acest bloc lângă un post de transformare al Electrica. Acest post a luat foc acum câţiva ani şi cablurile au fost mutate în subteran. Am discutat cu un director Electrica şi mi-a spus că niciodată nu se va aviza o construcţie în această zonă. Aici au existat locuri de joacă şi parcări", a atras atenţia S. Georgeta. „Primăria a dat beneficiarilor 280 de mp, când putea să facă parcări", a mai atras atenţia un alt vecin. Au luat cuvântul şi alţi vecini de pe Albini care revendicau un teren de lângă cel de pe Arieşului şi pe care primăria a refuzat să-i pună în posesie.

Ginerele beneficiarului viitorului bloc de pe Arieşului a completat că proiectul este unul social şi să respectă legile ţării. „15 ani am fost în proces pentru a primit acest teren şi încă unul pe strada Năsăud, de 536 de metri pătraţi. L-am cedat pe cel de pe Năsăud primăriei şi am mai primit parcele de 280 de metri pătraţi ca să pot constui pe Arieşului. Locuiesc cu copiii mei pe Moţilor într-o cameră. Nu îmi pot permite să îmi fac o simplă casă", a menţionat acesta.

Arhitectul Şerban Ţigănaş, membru CTATU, a subliniat că situaţia conflictuală vine din faptul că parcela de teren se află la confluenţa a două politici: una, cea a retrocedărilăr parcelelor din cartiere şi cealaltă a construirii pe aceste parcele. „Sunt chestiuni care generează fel de fel de conflicte. Actualul Plan Urbanistic General (PUG) nu are prevederi care limitează construirea pe acestea parcele. Noul PUG recunoaşte complexitatea construirii pe aceste parcele. Putem trata în două moduri cerinţa de construire pe această parcelă. Se aşteaptă noul PUG sau se face un compromis şi se mediază interesul public cu cel privat. Cert este că proprietarii care au primit astfel de parcele în cartiere trebuie să fie informaţi că nu putea construi pe aceastea, chiar dacă sunt proprietari şi că trebuie avut în vedere şi interesul oraşului", a atras atenţia Ţigănaş.

Beneficiarii blocului de pe Arieşului au menţionat că nu sunt dispuşi să negocieze, aşa că primarul Emil Boc a declarat că la următoarea discuţie a proiectului la Urbanism va invita şi reprezentanţi ai Electica pentru a se pronunţa cu privire la acest proiect, ca să nu existe probleme. În consecinţă propunerea nu a primit avizul CTATU. „Noi nu am putut să le retrocedăm terenurile dintre blocuri proprietarilor vechi, aşa că am propus despăgubiri. Alţii s-au adresat instanţei şi eu nu pot să comentez deciziile instanţelor", a mai spus Boc.

Noul PUG prevede pentru cartierele tradiţionale de locuinţe doar construcţii pentru servicii şi nu mai permite aglomerarea acestora cu noi locuinţe.

Etichete
Comenteaza